Biały szczep winogron wywodzący się z regionu Rueda w północnej Hiszpanii. Region niegdyś znany ze swoich win, odszedł prawie w zapomnienie gdy został zdziesiątkowany przez phylloxerę. Przez lata Verdejo było „śpiącą królewną” Ruedy. W latach 70 , region i szczep, zostały na nowo odkryte przez producentów wina z Rioja. Główną rolę odegrała tu Bodega Marques de Riscal. Obecnie coraz bardziej popularny, pomimo słabej odporność na infekcje grzybiczne. Testy DNA wykazują, że jest genetycznie powiązany z lokalnym szczepem Godello. Wina produkowane z Verdejo charakteryzują się aromatycznym nosem, są lekko ziołowe, z nutami cytrusowymi oraz gdy starzone, mają charakterystyczny orzechowy posmak. Młode wina odznaczają się owocową świeższą, która jest dobrze zbalansowana poprzez naturalną kwasowość. Szczep ten jest uprawiany w Portugalii, Kalifornii, Australii oraz Argentynie i Chile. Verdejo dobrze odnajduję się w kupażach, zwłaszcza z Sauvignon Blanc. Lekkie i świeże wina pasują do codziennych posiłków, lekkich sałatek i owoców morza. Świetnie pasują jako aperitif oraz do letnich grillowych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.
Białe wytrawne, o przejrzystym lekko zielonkawym kolorze. W zapachu jest średnio intensywne, o aromatach kwiatowych i cytrusowych. W smaku wyczuwamy owoce tropikalne, białe kwiaty oraz cytrusy. Zakończenie jest rześkie i lekko mineralne.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network