Biały szczep winogron pochodzenia włoskiego. Jest przynajmniej sześć różnych gatunków trebbiano. Najbardziej znanym i najszerzej uprawianym jest Trebbiano Toscano. Kolejnym szeroko znanym i hodowanym jest Trebbiano Romagnolo. Trebbiano di Abruzzo z kolei , jest niespokrewniony z żadnym Trebbiano. W atlasie winogron „Wine Grapes” jest 26 pozycji zaczynających się od słowa Trebbiano. Trebbiano było już znane w XIV wieku i obecnie jest bardzo popularnej uprawiane całych Włoszech z wyjątkiem zimnej północy. Testy DNA pokazują, że Trebbiano Toscano jest spokrewnione z Garganega Soave z centralnych Włoch. Jest powszechnie znany jako Ugni Blanc we Francji i Talia w Portugalii. Jest jednym z głównych szczepów wchodzących w skład koniaku. Trebbiano mocno wpłynęło na produkcje wina w centralnej Toskanii. Było jednym ze składników popularnego Chianti oraz używano go do produkcji znanego wina Vin Santo. Trebbiano znalazło swoją drogę do Bułgarii, Grecji, Meksyku oraz wielu innych światowych regionów winiarskich. Winogrona mają złoty, niemalże bursztynowy kolor. Posiadają naturalną wysoką kwasowość, lekko agrestowy charakter oraz lekkie aromaty perfumowane i kwiatowe. Warto spróbować lokalnego Trebbiano podczas podroży wokoło Włoch. Zapewniam, że w każdym regionie będzie smakowało inaczej, a zarazem będzie wspaniałym kompanem podawanym do lokalnych potraw i przysmaków. Dość często prosząc o białe wino domu dostaniemy właśnie Trebbiano lub jego kupaż.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network