Jest to czerwony szczep winogron szeroko tam uprawiany i wywodzący się z Portugali. Jest on najbardziej znaną i popularną odmianą wchodzącą w skład wina Porto. Szczep generalnie przynosi niewielkie plony, grona są małe, mają grubą skórkę, produkują wina o ciemnym kolorze i dużej zawartości garbników z roślinnymi aromatami. Popularne regiony to oczywiście Duro i Dao, gdzie prawdopodobnie się narodził. Niewielka produktywność winorośli prawie doprowadziła do wymarcia tego szczepu na początku XX wieku. Ostrożna i szczegółowa selekcja odpowiednich klonów spowodowała wzrost produkcji oraz większą zawartość cukru w gronach. Touriga Nacional dobrze się czuję w ciepłym klimacie i znalazła swój nowy dom w Australii i RPA. Jest to szczep, który często wchodzi w skład kupażu. Dodaje winu ciemnego koloru zwiększa ilość garbników i wpływa na długowieczność wina. Jako wino o pojedynczym szczepie, jeśli młode, jest dość mocne i wyraziste, o aromatach ziół i przypraw oraz borówek. Świetnie pasuje do wyrazistych potraw i ciemnych sosów, potraw z dużą ilością przypraw ale nie koniecznie pikantnych. Tworzy ciekawą kombinacje w parze z niektórymi deserami np. angielskimi świątecznymi minced pie.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network