Tempranillo jest najpopularniejszym i najczęściej uprawianym czerwonym szczepem winogron w Hiszpanii. Tempranillo ma grubą skórkę, jest esencjonalne, zdolne do wytwarzania długowiecznego i złożonego wina. Swoją nazwę zawdzięcza, w porównaniu do innych popularnych szczepów, szybkiemu dojrzewaniu. Temprano znaczy wczesny w języku hiszpańskim. Testy DNA pokazały że pewne odmiany Tempranillo były uprawiane we Włoszech, w regionie Basiliciata i Toscania, gdzie występowało pod nazwą Malvasia Nera. W istocie Tempranillo ma wiele synonimów i można odnieść wrażenie, że każdy region w Hiszpanii, który uprawia ten szczep, nadał mu swoją nazwę. Do najpopularniejszych należy: Ull de Llebre, Cencibel, Tinto Fino, Tinta del Pais. Sam szczep nie charakteryzuje się szczególnie wyrazistym aromatem. Niektórzy wyczuwają truskawę, inni, przyprawy, skórę czy liście tytoniu. Najważniejszym pozostaje sposób uprawy i techniki użyte przy produkcji wina. Jednym z najważniejszych regionów pozostaje Rioja. Tutaj Tempranillo występuje w kupażu z Garnacha, Mazuelo, Garciano i Viura. Kolejnym bardzo ważnym regionem jest Ribera del Duero. Tutaj z kolei Tempranillo jest kupażowane z bardziej międzynarodowymi szczepami jak np. Cabernet Sauvignon. Tutaj warto wspomnieć o słynnej Vega Sicilia i jednym z nadrożnych i naj bardziej rozpoznawanych Hiszpańskich win, w których główną rolę odgrywa Tempranillo. Ile regionów, tyle styli Tempranillo. Począwszy od lżejszych i mocno owocowych, po przez wina bardziej wyraziste, dębowe, do win bardzo złożonych i długowiecznych. Te wina polecam miłośnikom aromatów beczkowych, suszonych egzotycznych owoców, palonej kawy, cygara, nut wędzonych, wanilii i tytoniu. Wina o średniej zawartości garbników oraz umiarkowanej kwasowości. Lżejsze przykłady Tempranillo doskonale pasują jako aperitif czy kieliszek czerwonego wina w gronie przyjaciół. Wina bardziej złożone proponuje spróbować do dań z dzikiego ptactwa i drobiu, z dodatkiem suszonych i świeżych owoców, wędzonych serów, czy potraw z dziczyzny.
Czerwone mocno wytrawne wino o ciemno wiśniowej barwie. W nosie kręcą się zapachy wanilii oraz kawy, a także ciemnych leśnych owoców. Na podniebieniu nuty dębowe, prażona kawa i ciemna czekolada, wiśnia i śliwka z nutą borówek. Zakończenie jest dojrzałe z wyważonym kontrastem pomiędzy dębem i owocowością.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu lekka cierpkość czerwonych owoców oraz lekkie nurt syropu owocowego. W smaku czerwona porzeczka oraz poziomka. Zakończenie jest delikatne z przyjemną nutką czarnych jagód.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym kolorze czerwonych wiśni z fioletowymi przebłyskami. W zapachu wyraziste nuty owocowe czarnej porzeczki i czerwonych borówek. W smaku wyrazista owocowość malin i truskawek. Zakończenie jest soczyste i jedwabiste z delikatną taniną.
Czerwone, wytrawne, o ładnym czerwono-purpurowym kolorze. Wino ma intensywny aromat czarnej porzeczki, wanilii oraz odrobinę karmelu jaśminu Na podniebieniu jest świeże i troszkę cukierkowe, dużo ożywienia wprowadzają aromaty borówek, lekkiego karmelu i beczki. Zakończenie jest zbalansowane i aksamitne
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Czerwone wytrawne wino o ładnej ciemno atramentowej barwie. W zapachu delikatne aromaty czerwonych owoców leśnych i suszonej śliwki. W smaku truskawka, wiśnia oraz jeżyny. Zakończenie jest wyważone między delikatna kwasowością a lekkimi taninami.
Wytrawne czerwone wino o intensywnym ciemno rubinowym kolorze z granatowymi refleksami. W zapachu jest wyraziste z pieprznymi i ziołowymi nutami. W smaku skora i tytoń, a także suszone owoce i czarna jagoda oraz borówka. Zakończenie jest pełne z soczystymi i wręcz słodkawymi taninami.
Wytrawne wino czerwone, o intensywnym ciemno wiśniowym i przejrzystym kolorze. W zapachu wyczuwamy złożoność wina. Nuty owoców przeplatają się z lekkimi przyprawami, dębem i suszonymi owocami. W smaku śliwka, jeżyny, pieprz i skóra, a także lukrecja i odrobina tytoniu. Wino jest dojrzałe i doskonale wywarzone.
Wytrawne, czerwone wino, o pięknej głębokiej ciemno rubinowej barwie. Złożony bukiet, pełen owoców leśnych i malin, jak i delikatne nuty tymianku. W smaku soczyste jeżyny oraz dojrzała truskawka z odrobiną białego pieprzu. Zakończenie jest wyraziste z obecnością tanin, dobrą kwasowością oraz odrobina cygara.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network