Czerwony szczep winogron, ciemny, toporny i mocno garbnikowy, wywodzący się z Francji z regionu Madiran. Często w kupażu z Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, lub lokalnym szczepem Fer. Wina Mocne i wyraziste, często leżakujące w beczce przez minimum dwa lata. Uważa się ze szczep oryginalnie pochodzi z krainy Basków. Stamtąd tez, wraz z imigrantami trafił do swojego nowego domu w południowej Ameryce, Urugwaju. Tutaj odzyskał oryginalne imię – Harriaque. Tannat stał się bardzo popularny, a ciepły klimat i długi okres dojrzewania bardzo mu służy. Podobnie jak Malbec w Argentynie. Tannat jest używany do produkcji młodych win w stylu Beaujolais, oraz win wzmacnianych typu porto. W celu złagodzenia Tannat często miesza się go z Merlot lub Pinot Noir, które łagodzą garbniki i dodają trochę owocowego charakteru. Tannat nie jest może popularnym szczepem ale na pewno wzbudza zainteresowanie i wpisuje się w obecny tren winiarski. A mianowicie produkcje win jedno szczepowych, z gron już trochę zapomnianych, niedocenianych lub takim, które nie dostały jeszcze swojej szansy. Tannat to doskonałe wino do jedzenia. Pasuje do potraw z grilla, steków, baraniny i wyrazistych pieczeni. Warto spróbować z dojrzałymi twardymi serami lub na rozgrzanie w długi zimowy wieczór.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network