Bardzo popularny i lubiany, w szczególności w Australii, czerwony szczep winogron, z długim rodowodem, uprawiany od stuleci, co do którego prawa pochodzenia przez lata rościło sobie wiele krajów: Francja, Włochy-Sycylia, Izrael, Turcja czy Syria. Starożytne miasto o nazwie Shiraz było średniowieczną stolicą Persji. Testy DNA w ostateczności rozwiały wszelkie wątpliwości i wykazały że Syrah pochodzi z doliny Rodany we Francji. Szczep tren uprawiany był już w czasach rzymskich. Syrah jest dość produktywnym szczepem, w miarę odpornym na choroby i przymrozki, późno pączkującym i stosunkowo szybko dojrzewającym. Potrzebuje jednak ciepłego klimatu aby osiągnąć pełen potencjał. Przez lata Syrah we Francji był uprawiany głownie w północnej części doliny Rodanu. Najważniejszymi miasteczkami były i są: Hermitage i Cote-Rotie. Stąd pochodzą najlepsze i najdroższe Syrah. W połowie XIX wieku szczep trafia do Australii za sprawą „ojca” australijskiego winiarstwa Jamesa Busby. Syrah, wtedy znany jako Scyras, przyjmuje nazwę Shiraz i doskonale odnajduję się w klimacie Australii. W latach 80 i 90 australijskie Shirazy przeżuwają bum. Mocne i aromatyczne wina, z nutą białego pieprzu i czarnej jagody oraz lekkimi garbnikami. Cena również odgrywała swoją rolę. Za klasykę chyba można już uznać australijski kupaż Cabernet Sauvignon-Shiraz. Najważniejsze regiony to Hunter’s Valley czy Barossa. Trudno nie wspomnieć o rodzinie Penfolds oraz o najlepszym australijskim winie – Penfolds Grange. Dzięki winnej rewolucji, w drugiej połowie XX wieku, Syrah trafia do winnic z całego świata. Należy pamiętać, że w tamtych czasach w Nowym Świecie, nie istniały tak restrykcyjne zasady upraw jak to miało miejsce w Europie , a w szczególności we Francji. Winiarze dowolnie eksperymentowali z rożnymi szczepami i z różnym skutkiem. Popularność win z Australii spowodowała, że większość producentów zaczęła używać na etykiecie nazwy Shiraz, zamiast Syrah. Wina z tego szczepu są generalnie wyraziste w smaku o niskiej zawartości garbników, z nutą pikantności, jagód oraz borówek, wyczujemy nuty dżemowe, dobrze reagują na pobyt w dębie, dodając aromaty skóry, ołówka czy karmelu. Doskonale pasują do wyrazistych potraw z grilla i rusztu, aromatycznych pieczeni i nadzień. Można spróbować z gorzką czekoladą albo pikantnym borówkowym brownie, ale to już dla naprawdę odważnych.
Wino o jasno fioletowej barwie z czerwonymi odcieniami. W aromatach warstwy czekolady, lukrecji i anyżu z dojrzałymi nutami śliwki i czarnej porzeczki. Wino pełne z pięknym pierwotnym owocowym charakterem czerwonej porzeczki i świeżej morwy. Urocza integracja dębu zapewnia bezszwową teksturę i łagodne tanin.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Paxton Now, to żywe odcienie fioletu i czerwieni. Eksplozja jagód z lasu podkreślona malinami, truskawkami, morwą i śliwkami. Średnio mocny napój w stylu wina „NOW”. Jasne i świeże, czerwone owoce jagód, a następnie fantastyczne podniebienie pełne pełne żywych warstw intensywności owoców zwieńczone jedwabistymi taninami i aksamitnym wykończeniem.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu lekka cierpkość czerwonych owoców oraz lekkie nurt syropu owocowego. W smaku czerwona porzeczka oraz poziomka. Zakończenie jest delikatne z przyjemną nutką czarnych jagód.
Winogrona dojrzewały przy niższym poziomie cukru niż normalnie. To dobra wiadomość w tradycyjnie ciepłym rejonie, gdzie wysokie alkohole są normą. Duża część tej mieszanki pochodzi z chłodniejszych winnic. Wino ma doskonały kolor wraz z wyraźną pieprzną złożonością. Dobry kolor oznaczał, że wina można było wycisnąć jeszcze wcześniej do fermentacji, aby...
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network