Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Sauvignon Blanc

Bardzo popularny biały szczep winogron uprawiany na całym świecie. Jego rodowód nie do końca jest znany. Uważa się , że pochodzi z Doliny Loary lub z Bordeaux. Jednym z rodziców jest historyczny szczep Savagnin Blanc, rodzeństwo to Chenin Blanc, a jest także zbliżony genetycznie do Semillon. We Francji jest silnie związany z doliną Loary, przede wszystkim  z miejscami takimi jak Sancerres i Pouilly-Fumes, gdzie białe wina według prawa muszą być zrobione w 100% z tego szczepu. W Bordeaux występuję w kupażu z Semillon i Muscadelle (dość często w produkcji używana jest beczka), a jego domieszka jest dodawana do słodkich win. W latach osiemdziesiątych, szczep ten, stał się popularny za sprawą Nowego Świata: Australii, Ameryki Północnej, gdzie za sprawą Roberta Mondavi w Kaliforni, Sauvignon Blanc dostał nazwę Fume Blanc. Wino robione przez niego leżakowało w dębie a butelkowane było w zielone butelki w stylu Bordeaux. Miało to nadać winu bardziej prestiżowy charakter, w opozycji do po prostu Sauvignon Blanc.

Nowej Zelandii szczep ten odniósł spektakularny sukces. Prawdopodobnie dzięki zapotrzebowaniu konsumentów na świeże, aromatyczne i owocowe wina ale zarazem wytrawne. Tu do tej pory króluje region Marlborough, ale warto spróbować win z innych regionów np. Nelson czy Central Otago. Sauvignon Blanc charakteryzuje się wyrazistymi aromatami. Opisy uwzględniają zielone owoce, cytrusy, aromaty ziołowe i piżmowe, skoszona świeża trawa, kocie „siuśki” i pomidory. Dojrzałe zebrane owoce dają winu charakter agrestowy i brzoskwiniowy. Większość win ze szczepu Sauvignon Blanc to wina młode, świeże i żywe, po za nie wieloma przypadkami, gdy wina mogą leżakować 10-15 lat. 

Charakterystyczny smak i aromat - szczep Sauvignon Blanc

Jednym z najbardziej charakterystycznych smaków i aromatów, są świeże zioła oraz zapach świeżo skoszonej trawy. W smaku można wyczuć rozmaite cytrusy, nuty agrestu, kiwi a tak że pomidorków. 

Z czym najlepiej podawać:

Wina z tego szczepu doskonale pasują do różnorodnych owoców morza i ryb. Od delikatnie zrobionych krewetek czy przegrzebek do raków i homarów. Nadadzą się jako aperitif, do lekkich makaronów i serów: kozich oraz tych lekko kremowo-śmierdzących. Polecam spróbować win z Bordeaux ale także, wina z Hiszpanii, Friuli we Włoszech, Słowenii i Chile. Wino z tego szczepu również dobrze jest podawać z letnimi świeżymi sałatkami. 

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • Wytrawne białe wino o jasno zielonkawym kolorze z jasno słomkowym kolorze. W zapachu dojrzale owoce tropikalne i lekko cytrusowe nuty. W smaku jest soczyste z wyraźną białą brzoskwinią, ananasem i lekką trawą cytrynową. Zakończenie jest świeże i złożone z dobrą kwasowością.

    56,91 zł W magazynie
    W magazynie
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji