Starożytny czerwony szczep winogron, który pochodzi z południowo zachodniej Gruzji. Saperavi od tysiącleci był uprawiany nie tylko w Gruzji, ale także na Ukrainie, Mołdawii, Bułgarii, Armenii, Rosji. Skórka tego winogrona jest gruba, a miąższ jest ciemno różowy. Saperavi jest relatywnie płodnym winogronem, dojrzewa dość późno, charakteryzuję się dość dużą zawartością cukru i jest odporny na przymrozki. Wina produkowane z tego szczepu są głębokie w kolorze, lekko owocowe, o słodkich aromatach z nutami ziołowymi Dzięki swoim właściwościom, szczep ten doskonale nadaję się do kupażu. Dodaje winu kolor i wprowadza żywą kwasowość. Warto spróbować win, które są trochę starsze, docenić głębie smaku i aromatu. Wina z lekkim bagażem wiekowym zyskują aromaty suszonych egzotycznych owoców, oraz nuty słodkich przypraw. Wino pasuje do potraw aromatycznych, podawanych z owocowymi, a wręcz słodkimi dostatkami.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network