Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Sangiovese

Czerwony szczep winogron, pochodzący z Włoch, ze słonecznej Toskanii. Uważa się , że szczep ten ma starożytne pochodzenie i że był uprawiany już przez Etrusków w centralnych Włoszech około VII wieku p.n.e. Pochodzenie jednak  do tej pory nie jest potwierdzone, a badania sugerują, że Sangiovese powstało koło roku 1700 jak naturalna krzyżówka lokalnych szczepów Ciliegiolo i Calabrese Montenuovo. Jest to najszerzej uprawiany szczep we Włoszech i można go spotkać na całej rozciągłości „buta”. Sercem winiarskim Włoch jest Toskania i tam też Sangiovese odnosi największe sukcesy. Szczep ten jest odpowiedzialne za produkcje win zwanych popularne Chianti oraz za duże zamieszanie, jakie w świecie winiarskim zrobiło to  wino za sprawą swojej popularności na świecie oraz nieuczciwości niektórych winiarzy. Jedna z dum Toskanii, Brunello di Montalcino, według prawa powinno zawierać 100% Sangiovesse, podobnie jak popularne i ogólnie lubiane  Vino Nobile Di Montepulciano. Jedne z najlepszych i najdroższych win Toskanii to tzw. Supertuscan, w którym Sangiovese odgrywa istotną rolę. Sam szczep charakteryzuję się dość toporną kwasowością oraz świeżą owocowością. Można wyróżnić takie smaki jak malina, czerwona porzeczka czy wiśnia. Grona dojrzewają powoli i późno, są wstanie wyprodukować  wina o wysokiej zawartości alkoholu i długowieczne. Chianti ma wiele klonów ale generalnie dzielimy je na dwie rodziny: Sangiovese Grosso (odpowiedzialne za Brunello di Monltacino) oraz Sangiovese di Lamole. Jest to dość prosty podział ale klonów jest tyle że nie łatwo je sklasyfikować a tym bardziej kontrolować. Podobne jak inne szczepy, Sangiovese trafiło wraz z imigrantami do obu Ameryk. Australia, Nowa Zelandia oraz Meksyk, wszyscy eksperymentują z Sangiovese. Młode wina, są bardzo żywe i świeże, lekko owocowe, o średniej zawartości garbników i wyraźnej kwasowości. Doskonałe win na lato i drobnych posiłkow, takich jak makarony czy pizza. W upalne dni doskonałe jeśli lekko schłodzone.  Wina bardziej złożone warto przechowywać  przynajmniej kilkanaście lat a będą doskonałym dodatkiem na specjalne okazje lub prezent dla bliskiej osoby.

Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji