Starożytny biały szczep winogron, pochodzenia Gruzińskiego. Swego czasu szeroko rozpowszechniony w krajach bloku sowieckiego. W 1990 roku uważano wręcz, że jest trzeci co do ilości uprawiany szczep winogron na świecie. Obecnie pełni istotną rolę w produkcji wina na Ukrainie, Bułgarii, Mołdawii oraz Armenii. Szczep ten wykazuje odporność na chłodny klimat, przymrozki oraz choroby. Trafił do Chin, gdzie świetnie sobie radzi w regionach oddalonych od morza. W USA eksperymentuje się z nim w stanie Nowy York oraz Virginii. Grona charakteryzują się wysoką kwasowością, nawet jeśli są zbierane pod koniec października oraz dobrą zawartością cukru. Są dobrą bazą do produkcji win wzmacniających i brandy. Win warto spróbować, w szczególności podczas wizyty w Gruzji. Wina są pełne i soczyste, o lekko słodkawych nutach kwiatowych i aromatach dojrzałych borówek. Wino do degustacji w gronie znajomych, podczas długich jesiennych wieczorów, pasuje do lekko owocowych i słodkawych sosów oraz aromatycznych serów.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network