Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Riesling

Rieslinga można uważać za jeden z najwspanialszych i najbardziej wszechstronnych białych szczepów winogron. Podstawą takiej opinii jest długowieczność rieslinga, wysoka zawartość cukru oraz wysoka kwasowość, a także umiejętność zachowania tożsamości szczepu przy wykorzystaniu rożnych technik winiarskich.

Wina wyprodukowane z tego szczepu mogą wahają się od mocno wytrawnych, przez lżejsze i aromatyczne, do mocno słodkich, głębokich i długowiecznych (Isewein). Ojczyzną Rieslinga są Niemcy. Zapiski na temat produkcji Rieslinga sięgają połowy XV wieku.  Złoty okres to wiek XIX i pierwsza połowa  XX wieku. Ceny win osiągały pułap najlepszych win z Francji. Koneserzy i eksperci doceniali właściwości rieslinga oraz umiejętności niemieckich winiarzy. Niestety rewolucja winiarska w drugiej połowie XX w. zepchnęła Rieslinga na dalszy plan. Wymaganiem konsumenta były wytrawne wina, z niewielką zawartością cukru, wyższą zawartością alkoholu i najlepiej leżakowane w beczce (w stylu wysokiej klasy  białego Burgunda). W tamtym okresie wina robione na szeroką skalę zawierały dość sporo cukru resztkowego, który maskował wysoką kwasowość. Obecnie zmienił się klimat oraz techniki winiarskie, co pozwala na produkcje wytrawnych Rieslingów w dostępnej cenie.

W cieplejszym klimacie Riesling dojrzewa raczej szybko, ale traci wtedy ze swojego charakteru i wino może smakować nieciekawie. Riesling najlepiej czuje się w chłodniejszym klimacie gdzie dojrzewa powoli i systematycznie, zarazem zachowując swoje wszystkie wartości. Uważa się, że najlepsze Rieslingi pochodzą z regionu Mosell czy Rheingau w Niemczech. Zbiory odbywają się tam pod koniec października albo nawet na początku listopada.  Oczywiście Rieslinga znajdziemy na całym świecie. W Australii jest popularny już od XIX wieku, Nowa Zelandia,  Kanada, USA, a w szczególności Washington State, Europa Centralna, a także Polska. We Francji jest tylko jeden region, w którym wolno uprawiać Rieslinga-Alzacja. Aromaty Rieslinga mogą być opisane jako dojrzałe, stalowe, kwiatowe, roślinne, benzynowe, słodkie, cierpkie. Dzięki różnym stylom, Riesling pasuje do wielu potraw. Warto spróbować wina z azjatyckimi potrawami, nie zawsze pikantnymi ale wyrazistymi i aromatycznymi z dużą zawartością egzotycznych przypraw. Świetnie się sprawdzi przy owocach morza oraz sushi. Konsumenci wina nieraz reagują na Rieslinga jak diabeł na święconą wodę. Zachęcam do odkrywania na nowo tych wspaniałych win.

Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji