Jest to młody, czerwony szczep winogron, uprawiany w większości w RPA. Pinotage powstał w laboratorium na Uniwersytecie Stellenbosh w 1924 r., poprzez skrzyżowanie szczepów Pinot Noir i Cinsault, bardziej znany wówczas pod nazwą Hermitage. Stad nazwa szczepu. Celem był stworzenie takiego szczepu, który przyjąłby się w warunkach panujących w RPA. Po części się to udało. Pinotage reprezentuje około 10% wszystkich uprawianych winogron w RPA. W niewielkiej ilości szczep ten jest również uprawiany m.in. w Australii, Nowej Zelandii, Brazylii. USA, Izraelu i Zimbabwe. Pinotage jako nazwa pojawiła się po raz pierwszy 1961 roku. Na początku wina z tego szczepu były raczej nieciekawe, lekko gorzkawe o jasnym kolorze. Niektóre jednak przykłady win z lat 60 i 70 pokazują, że można stworzyć wina kompleksowe i długowieczne i to na długo przed erą używania beczek w produkcji wina. Jeśli dobrze zrobione, Pinotage wyróżnia się bogatym aromatem, głębokim ciemno-czerwonym kolorem, jest złożone, lekko ziołowe z wyraźną nutą dżemową, owoców leśnych i parzonej kawy. Pinotage dobrze odnajduję się w kupażach. W winach oznaczonych na etykiecie „Cape Blend” pełni istotną rolę, chociaż dość często nie jest szczepem dominującym. Warto poszukać Pinotage, który nie jest oznaczony nie jako wino regionalne ale poszukać głębiej. Można znaleźć doskonałe wina z regionu Stellenbosch, Franschhoek, Walker Bay czy Olifants River.. Wina ze szczepu Pinotage są dobrym towarzyszem na cieple dni. Te lżejsze wina warto odrobinę schłodzić i podawać z lekkimi potrawami albo po prostu wypić kieliszek dla przyjemności. Win bardziej złożonych warto spróbować na trawienie, z dojrzewającymi serami czy pierogami.
Lekkie i wytrawne wino czerwone o ładnej jasno rubinowej barwie. W zapach jest delikatne i aromatyczne z nutkami wędzonymi, suszonych grzybów i czarnych owoców. W smaku jest wyważone pomiędzy owocowością a świeżą kwasowością i lekka nutką ziołową.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W nosie wyczuwamy lekkie kwiatowe aromaty czarnego bzu i fiolka. Na podniebieniu czarne owoce, jeżyny i czarna porzeczka. Zakończenie z okrągłą taniną, soczystą owocowością, i delikatną nutą ziołową.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network