Jest to biały szczep winogron, który jest uważany za mutację szczepu Pinot Noir. Zanim stał się jednym z najpopularniejszych szczepów na świecie, był znany konsumentom, jako Pinot Gris. Przez stulecia uprawiany przede wszystkim we Francji. Ojczyzną jest Alzacja, gdzie jest jednym z czterech tzw. „Noble Grapes” (szlachetne winogrona). Szczepy z tego grona są uprawiane na najlepszych stokach, a wina z nich produkowane są jedno szczepowe i jedno winnicowe oraz najlepsze jakie można dostać z Alzacji. W XIX wieku, przez Piedmont, Pinot Gris dotarł do Włoch. Najlepsze i najbogatsze wina z tego szczepu są produkowane we Friuli. Powstaje tam tradycyjna wersja zwana Ramato ( fermentacja ma skórkach). Alto Adige również nie pozostaje w tyle, produkując wina bardziej aromatyczne i perfumowane. Jednak największą popularność szczep zyskał na początku XXI wieku, za sprawą regionu Veneto. To tam zaczęły powstawać wina robione na masową skalę. Lekko wytrawne, trochę aromatyczne, bez użycia dębu i nieskomplikowane w odbiorze. Ponieważ Pinot Grigio zyskało ogromną popularność, wielu producentów na świecie, postanowiło używać tej nazwy zamiast Pinot Gris. Same winogrona można pomylić w okresie dojrzewania ze szczepem Pinot Noir. Winogrona Pinot Grigio są lekko szarawo niebieskie i brązowo różowe, nieraz znajdując się na tej samej kiści. Liście są takie same jak w przypadku Pinot Noir, a winogrona w okresie dojrzewania niezwykle podobne. W dawniejszych czasach Pinot Gris było uprawiane w Burgundii i w niewielkiej ilości kupażowane z czerwonym winem, któremu dodawało odrobinę kwasowości i łagodności. Wina prostsze i nie drogie, są lekkie i delikatne w odbiorze, z wyczuwalną nutką owoców tropikalnych. Te bardziej złożone są głębsze w smaku i bardziej wyraziste, lekko kwiatowe i aromatyczne z wyraźną nutą owoców egzotycznych, brzoskwini, mango czy markui. Pinot Grigio to świetny kompan na letnie dni, to wino do sałatek i delikatnych przekąsek. Wina bardziej złożone świetnie pasują do kuchni tajskiej, owoców morza i lekkiej aromatycznej kuchni wegetariańskiej.
Wytrawne białe wino o przyjemnej dla oka jasno złocistej barwie/ Wino jest intensywne w zapachu, chodź stonowane. Wyraźne nuty kwiatów przeplatają się z aromatami tropikalnych owoców. W smaku wino jest czyste i soczyste, z wyczuwalną brzoskwinią i ananasem, limonką i białymi kwiatami. Zakończenie jest świeże i czyste z dobrą mineralnością.
Wino ekologiczne z Sycylii. Jasna słomkowa barwa. Charakterystyczne i owocowe, z nutami świeżo zebranych jabłek i dojrzałego melona. Intensywny, harmoniczny, dobrze zbudowany i lekko gorzki posmak.
Wino białe koloru jasno cytrynowego, prawie prześwitującego. W nosie wyczuwalne cytrusy, biała brzoskwinia, kwiat pomarańczy, mineralność. W smaku podobnie wyczuwalna cytryna, biała brzoskwinia a następnie kwiat pomarańczy i skórka limonki z finiszem soli i minerałów lawy.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network