Biały szczep winogron, pochodzący z Francji i wywodzący się z rodziny Pinot. Nie mylić z Pinot Blanco, synonimem Chenin Blanc, szeroko używanym w Ameryce łacińskiej. Pinot Blanc od XIX wieku zapuścił korzenie w Alzacji, gdzie jest najszerzej uprawiany i zwany czasami jako Klevner. Pochodzi jednak z Burgundii i jest mutacją szczepu Pinot Gris. Obecnie Pinot Blanc jest popularnym szczepem w całej centralnej Europie. Produkuje wina raczej pełniejsze, wytrawne o przewlekle perfumowanym aromacie, delikatnie migdałowym i kwiatowym oraz lekkiej kwasowości. Nie jest to może powszechną wiedzą ale Pinot Blanc jest, według prawa, dozwolony w winach pochodzących z Burgundii i oznaczanych na etykiecie jako Macon lub Bourgogne. Na chwilę obecną nie jest jednak uprawiany w Burgundii. Ważną rolę pełni w Szwajcarii i Austrii, gdzie jest bardziej znany jako Weissburgunder. W nowym świecie jest raczej ignorowany, po za Kalifornia i regionem Monterey. Tam eksperymentuje się z beczką i innymi winiarskimi technikami. Pinot Blanc to na pewno dobry kompan przy spotkaniu z przyjaciółmi, w parze z subtelnymi przekąskami i sałatkami, pasuje do delikatnych owoców morza, a także lekkich serów.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network