Czerwony szczep winogron.
Charakterystyczny smak i aromat szczepu Petit Verdot:
Wino najczęściej o pięknym aromacie fiołków różnorodnych kwiatów w smaku najczęściej towarzyszą nuty lukrecji, piżma oraz czarnej jagody.
Z czym najlepiej smakuje:
Świetnie pasują do jagnięciny, wołowiny oraz twardych serów.
Gdzie jest uprawiany:
Wina z szczepu Petit Verdot, spotkamy na wszystkich kontynentach! W Europie głównie w Francji, Hiszpanii, Włochach oraz Portugalii. W Ameryce północnej w Kalifornii. W Ameryce południowej w Argentynie. W Afryce RPA oraz w Australii i Nowej Zelandii.
Dzięki swojej popularności zyskał również wiele nazw na całym świecie: verdot rouge, bouton, heran, lambrusquet, noir, verdot oraz carmelin.
Wino o intensywny wiśniowy kolor z refleksami fioletowymi. W zapachu poczujemy dojrzałe czerwone owoce z pikantnymi nutami. W smaku czuć dojrzałe garbniki, czekolade, ziemiste nuty oraz czerwone owoce.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network