Należy do dużej rodziny, jest starym szczepem, ma wielu braci i sióstr i jest rozsiany po całym świecie. Do rodziny Muscata należą m.in.. Muscat of Alexandria, Muscat Ottonel i jeden z najstarszych i najbardziej cenionych Muscat Blanc A Petits Grsains. Muscat jest znany pod wieloma nazwami, w zależności od kraju pochodzenia; Moscato, Moscatel, Moscatos, Muscateller. Jeden z pierwszych wyróżnionych i skategoryzowanych szczepów, uprawiany przez stulecia w basenie morza Śródziemnego. Charakteryzuje się silnym perfumowanym aromatem kwiatów, piżmu i miodu. W istocie są zapiski, które opisują jak szczep ten przyciąga pszczoły oraz inne owady. Stąd prawdopodobnie wzięła się współczesna nazwa, od łacińskiego słowa musca, co oznacza mucha. W większości winogrona Muscat, i jego odmiany, są ciemnego koloru. W trakcie procesu tworzenia wina, dość często używa się dębu, finalnie wina mogą więc mieć różnoraki kolor. Od ciemnożółtych, przez głęboki złoty, bursztynowy do wręcz głębokiego brązowego koloru. Muscat jest również rodzicem wielu szczepów m.in. : Malvasia czy Torrontes. Muscat i jego rodzina są bardzo wszechstronni. Dzięki naturalnej wysokiej zawartości cukru i dobrej kwasowości są wstanie produkować wina o różnym stylu. Począwszy od lekkich słodkawych spumante Asti, wytrawnych Muscat z Alzacji, czy z południa Francji, poprzez słodkie i wzmacniane wina. Należy wspomnieć, że podobnie brzmiące szczepy jak Muscadelle czy Muscadet, są zupełnie innymi gronami niemającymi nic wspólnego z rodziną Muscat. Wina ze szczepu Muscat, w zależności od stylu, pasują do wielu potraw. Doskonale nadadzą się na aperitif, pasują do lekkich przekąsek. Te bardziej wyraziste i aromatyczne współgrają z bardziej wymagającymi potrawami kuchni azjatyckiej, sushi lub ciężkimi potrawami kuchni europejskiej: duszoną i pieczoną dziczyzną, podawana ze słodkimi dodatkami i sosami. Ciekawymi winami do spróbowania są na pewno wzmacniane wina z Australii, słodki klasyk z RPA, czy wytrawne wina z Roussillion w południowej Francji.
Lekko wytrawne, musujące wino o lekkich bąbelkach i przejrzystym zielonkawym kolorze. W zapachu aromaty słodkich kwiatów, dojrzała soczysta gruszka. W smaku okrywamy biały bez i akacje, a także delikatne przyprawy egzotyczne oraz brzoskwinię. Zakończenie jest lekkie i zrównoważone.
Hiszpania, Alicante. Szczep Moscatel. Wino o barwie żółto-zielonej. W smaku czujemy świeżość i kwasowość, w szczególności cytrusy i białe kwiaty.
Bardzo aromatyczne wino wytrawne posiadające intensywny zapach owoców tropikalnych, gruszek oraz kwiatów akacji.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network