Merlot to jeden z najpopularniejszych czerwonych szczepów, uprawiany na całym świecie. Jest to dość wszechstronne winogrono ale ze względu na częściowo masową produkcję (podobnie jak Pinot Grigio) nie zawsze doceniane wśród konsumentów. Merlot odpowiada za jedne z najdroższych win na świecie takich jak Petrus. Ojczyzną Merlota jest oczywiście Francja i region Bordeaux. Tam króluje po prawej stronie rzeki Garonna. Znane nam wina z regionu Pomerol i Saint-Emilion, to przede wszystkim wina z tego szczepu, nieraz z domieszką Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon. Odgrywa istotną rolę dogrywa w t.zw. Boreadux Blend. Tradycyjnie przyjęło się stosunek 75% C.S. i po 15% Merlot z Cabernet Franc. Merlot dojrzewa raczej wcześnie i tak też jest zbierany, we Francji, gdzie styl wina różni się od tego z innych, a w szczególności ciepłych krajów. Wzmianki o ważności Merlota pochodzą z polowy XVIII wieku. Opisuje się jak istotną rolę odgrywa Merlot w kupażu z późno dojrzewającym Cabernet Sauvignon. Nic dziwnego, gdyż testy DNA wykazały, że jednym z rodziców jest Cabernet Franc, co czyni Merlota krewniakiem Cabernet Sauvignon. Merlot do kupażu dodaje świeżej śliwkowej owocowości i kwasowości oraz łagodzi garbniki. Ma cieńszą skórkę niż C.S. i jest bardziej podatny na choroby. Francuski Merlot znany był i jest ze swojego intensywnego zapachu, trochę perfumowanego oraz aromatów z pogranicza nut ziołowych. Stąd sukces win pochodzących z USA czy Chile. W tych stronach zbierane są bardziej dojrzałe grona Merlot, co w rezultacie daje nam wina bardziej owocowe, lekko borówkowe o słodkich pełnych aromatach. Ten styl był niezwykle popularny wśród masowego konsumenta na początku XX wieku. Merlot jest niezwykle ważnym szczepem dla wschodniej i centralnej Europy oraz Włoch. Tutaj ważnym regionem jest Toscania i wysokiej klasy wino kryjące się pod nazwą Masseto. Ciekawe wina można znaleźć w RPA, Stanie Waszyngton oraz w Hawke’s Bay w Nowej Zelandii. Łagodniejsze i tańsze Merlot, są generalnie przyjemne w odbiorze, posiadają delikatną owocowość i lekkie garbniki. Pasują do lekkich dań i przekąsek oraz do degustacji w gronie znajomych. Bardziej złożone i dojrzałe wina z powodzeniem można degustować przy ważnych okazjach. Wpasują się w cięższe dania kuchni jarskiej, dodadzą uroku potrawom z dziczyzny, pasztetom i pieczonym mięsom.
Lekko wytrawne czerwone wino o przyjemnej dla oka ciemno-wiśniowej barwie. W zapachu eleganckie aromaty jeżyn, dojrzałych porzeczek oraz nuty cukierkowe. W smaku odkrywamy nuty wiśniowe, ciemna czekoladę i karmel. Zakończenie jest zbalansowane z odrobią słodyczy.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network