Malbec jest czerwonym szczepem winogron. Najprawdopodobniej pochodzi z północnej Burgundii, co może sugerować nazwa szczepu Auxerrois. Nie do końca jednak zostało to potwierdzone, a pewne jest że od stuleci Malbec jest uprawiany w regionie Cahors w południowo-zachodniej Francji. Wzmianki o regionie Cahors i zaletach wina pochodzą już XIII wieku, z Londynu. Wino ceniono za ciemny głęboki kolor i mocny, wyrazisty smak. Przepisy są dość restrykcyjne i wino opisane na etykiecie Cahors musi zawierać 70% szczepu Malbec, również znanym jako Cot. Pozostałe szczepy używane do kupażu to Tannat i Merlot. Stamtąd Malbec zawędrował do pobliskiego Bordeaux gdzie przez lata był ceniony i dodawany do kupażu. Ostatecznie Malbec trafił do Argentyny i regionu Mendoza ( to stamtąd pochodzi nazwa Malbec). Okazało się to trafnym wyborem i Malbec doskonale przyjął się w górzystym klimacie Argentyny. Sprzyja on rozwijaniu i długiemu dojrzewaniu winogron. Tutaj powstają wina w 100% ze szczepu Malbec, bez konieczności dodawani innych szczepów. Oczywiście nie jest to regułą. Argentyński Malbec ma ciemno atramentowy kolor, jest bardziej owocowy i przejrzysty w smaku w porównaniu do francuskiego krewniaka. Malbec doskonale nadaje się do leżakowania, chociaż jest sporo win, które są lżejsze i delikatniejsze w odbiorze. W aromacie mogą być lekko fiołkowe i perfumowane, z wyraźną owocnością. Obecnie Malbec to najczęściej uprawiany szczep winogron w Argentynie. Malbec to mały wędrowniczek. Jest uprawiany w niewielkich ilościach w Nowej Zelandii i Australii, a także w Kalifornii. Zdecydowanie polecam odkryć i posmakować francuskich wersji wina Malbec. Wina z tego szczepu doskonały kompan do codziennych posiłków oraz spotkań z przyjaciółmi. Mocniejsze i wyrazistsze wersje, warto spróbować ze stekami, duszoną wołowiną i dojrzałymi serami.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network