Biały szczep winogron, który powstał latach 90. Został stworzony wraz z innymi szczepami (Rondo, Regent, Orion itp..), w niemieckim instytucie. Celem było stworzenie takich odmian, które będą odporne na rożnego rodzaju choroby, a jednocześnie zdolne do wyprodukowania dobrej jakości win. Szczep ten jest uprawiany w centralnej i wschodniej Europie, a także w niewielkiej ilości w Niemczech. Dość powszechnie jest uprawiany w Polsce, gdzie znajdziemy dobre przykłady win z tego szczepu. Johanniter wytwarza wina raczej lekkie, o niskiej zawartości alkoholu oraz niewielkiej kwasowości. Charakteryzuje się żywą barwą, świeżą owocowością oraz lekkimi aromatami roślinnymi. Swój potencjał ukazuje jako młode paroletnie wino, chociaż można znaleźć ciekawe przykłady win starzonych. Świetnie pasuje jako aperitif, lampka wina w ciepłe letnie dni, ale również pasuje do lekkich przekąsek, tart i makaronów.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network