Biały szczep, którego ojczyzną jest Sycylia. Sczep charakteryzuje się średnią kwasowością, wyczujemy owoce tropikalne jak, brzoskwinia, mango czy markują, a także lekkie aromaty roślinne. Grillo produkuje pełne i wytrawne wina, które są dobrą podstawą do kupażu. Lokalny szczep Inzolia nadaje winu bardziej aromatyczny i głębszy charakter. Często występuje w kupażu z również lokalnym szczepem Cataratto, który dodaje winu głębszego koloru, świeżości i odrobinę mineralności. Nic dziwnego, gdyż testy DNA wykazują, że Grillo jest naturalnym połączeniem Cataratto i Muscat of Alexandria. Grillo było niegdyś szeroko używane do produkcji wzmacnianych win sycylijskich zwanych Marsala. Grillo dobrze się czuje w ciepłych klimatach. Podobnie jak wiele innych włoskich szczepów trafiło do winnic na całym świecie. Niewielkie ilości są teraz uprawiane w Australii, Nowej Zelandii, Chile i USA. Grillo potrafi być aromatyczne i lekko pikantne. Będzie ciekawą propozycją dla dań kuchni orientalnej i lekko pikantnej. Pasuje do lekkich przekąsek, delikatnych tart i serów.
Wino ekologiczne z Sycylii. Jasna słomkowa barwa. Charakterystyczne i owocowe, z nutami świeżo zebranych jabłek i dojrzałego melona. Intensywny, harmoniczny, dobrze zbudowany i lekko gorzki posmak.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network