Biały szczep winogron i jeden z czterech szlachetnych gron Alzacji (Noble Grapes). Uważany jest a jeden z najbardziej aromatycznych szczepów, produkujący, pełne i perfumowane białe wina wytrawne. Rodzicem jest starożytny szczep Savagnin i Pinot (rodzice wielu znanych i popularnych szczepów), a testy dna wykazały, że jest identyczny do Traminera. We Włoszech pierwsze wzmianki pochodzą z XIII wieku z wioski Tramin, w obecnie znanym Tyrolu. Pomimo długiej historii nazwa szczepu oficjalnie została uznana dopiero 1973 roku w Alzacji. Wiele pisano na temat pochodzenia nazwy od niemieckiego gewurz co dosłownie oznacza pikantny, jednakże chodzi bardziej o perfumowany niż pikantny charakter szczepu. Niegdyś Traminer w języku francuskim miał dodane słowo perfumowany lub aromatyczny. Winogrona Gewurztraminera maja ciekawy różowy kolor. Przekłada się to na głęboki zloty kolor, o lekko miedzianych refleksach produkowanych win. Jest to szczep, który bez problemu może wyprodukować wino o wyższej, niż zazwyczaj przyjmuje się dla białych win, zawartości alkoholu (14%). Winogrona z tego szczepu nie są wcale pożądane wśród winiarzy i łatwe w uprawie. Produkują stosunkowo niewiele owoców, jest podatna na wiele chorób, a poprzez wczesne pączkowanie, jest narażone na przymrozki. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, rezultatem będzie doskonałe wino. W kolorze mocno złociste, czasami wręcz bursztynowe, o skoncentrowanych wyrazistych aromatach, perfumowane trochę kwiatowe, z nutką egzotycznych przypraw i naturalną kwasowością, która współgra z winem. Jedne z najlepszych win pochodzą oczywiście z Alzacji. Warto jednak przyjrzeć się innym krajom: Włochom, Austrii, Nowej Zelandii i USA. Ja osobiście lubię Gewuztraminera z Chile. Traminer doskonale pasuje do potraw wyrazistych, aromatycznych z dużą ilością przypraw. Świetnie dopasuje się do dań pikantnych, orientalnych i ostrych, a także aromatycznych serów. Szczep godny uwagi i odrywania.
Półsłodkie białe wino o pięknej ciemno złocistej barwie. W zapachu bardzo intensywne, z nutami suszonych kwiatów, grejpfruta i gałki muszkatołowej. W ustach jest pełne smaków. Dojrzałe owoce tropikalne, nutka migdałów, miodu oraz pieprz. Zakończenie jest zbalansowane pomiędzy świeżą kwasowością a wyraźną owocowością.
Lekko wytrawne białe wino o ładnej złocistej barwie z zielonkawymi refleksami. Bukiet jest intensywny z wyrazistymi nutami mandarynki i liczi. W smaku nuty kwiatowe, dojrzały ananas oraz róża. Zakończenie jest wyraziste i aromatyczne z dobrze zbalansowaną kwasowością i nutką białego pieprzu.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network