Biały szczep winogron.
Charakterystyczny smak i aromat szczepu Furmint:
Najczęściej można spotkać się z wyczuwalnymi nutami gruszki oraz limonki, najbardziej charakterystycznymi nutami smakowymi są tosty korzenny smak goździków oraz orzechów.
Z czym najlepiej smakuje:
Zdecydowanie należy podawać te wina z twardymi serami oraz z różnymi bakaliami.
Gdzie jest uprawiany:
Najczęściej szczep Furmint spotkamy w Austrii, Węgrach (głównie w Tokaj) a tak że w Rumunii, Chorwacji, Słowacji i Słowenii.
Inne nazwy na szczep Furmint to sipon, mosler oraz moslavac
Wytrawne białe wino o stonowanej złocistej barwie. Nos jest elegancki z aromatami kwaśnego jabłka i lekkimi nutami dębowymi. W smaku nuty runa leśnego, gruszki, mirabelek oraz ziół. Zakończenie jest pełne ale lekkie z odrobiną mineralności.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network