Biały, starożytny szczep winogron, szeroko uprawiany w centralnych Włoszech. Najprawdopodobniej pochodzi z regionu Campania i był tam już znany w dawnych wiekach. Szczep ten charakteryzuję się umiarkowaną kwasowością, jest pachnący o aromatach roślinnych, korzennych i kwiatowych. Był podstawą klasycznych win Falernian w okresie rzymskim. Badania wykazują, że wino było produkowane w dwóch stylach, wytrawnym i półsłodkim. Miało ciemny bursztynowy kolor i prawdopodobnie miało stosunkowo wysoką zawartość alkoholu. Sugerują to teksty opisujące wino jako „mocne” i „rozgrzewające”. Wino potrzebowało trochę czasu aby dojrzeć i najlepsze do picia było pomiędzy 10-20 lat. Obecnie Falanghina jest podstawą znanego wina Falerno del Massico. Falanghina pozostaje raczej lokalnym szczep i po za Włochami nie zalazła popularności, jak niektóre inne włoskie szczepy. Możemy jednak znaleźć ciekawe przykłady w Australii i Kalifornii, a także w południowej Ameryce. Wino jest mocno aromatyczne i perfumowane. Pasuję do szeroko pojętej kuchni azjatyckiej i pełnej przypraw i ziół oraz lekko pikantnej. Pasuje do aromatycznych kozich serów podawanych ze słodkimi dodatkami. Dobrze schłodzone nada się jako aperitif lub lampkę wina na ochłodę w gorące letnie dni.
Wytrawne białe wino o pięknej złoto żółtej barwie. W zapachu aromatyczne o nutach akacjowych i zielonych owoców. W smaku wyczuwamy dojrzałą gruszkę, białe kwiaty i nutki bananowe. Zakończenie jest łagodne z lekką kwasowością nutkami przypraw.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network