Biały szczep winogron, wywodzący się z Doliny Loary, z regionu Chenin często zwanego Pineau, w zachodniej Francji. Za sprawą duńskich kolonizatorów trafił do RPA w XVII wieku, gdzie do tej pory jest najszerzej uprawianym szczepem winogron. Chenin Blanc jest jednym z najbardziej wszechstronnych szczepów, zdolnym do produkcji długowiecznych słodkich win oraz wytrawnych win o różnorodnym stylu. Wytwarza się z niego wina musujące, a w RPA odpowiada za wina wzmacniane i jest podstawą wielu napojów wysokoalkoholowych. W zależności od kraju i regionu, w którym uprawia się Chenin Blanc, ma on różną charakterystykę. Mogą to być aromaty kwiatowe, miodowe, roślinne, cytrusowe, piżmowe. Winogrona mają dość wysoką kwasowość, dlatego są szeroko używane w produkcji win musujących, wcześnie pączkują, długo dojrzewają, są odporne na wiatry i choroby. Dlatego ceniony jest w krajach o cieplejszym klimacie, za to w chłodniejszej dolinie Loary, może sprawiać kłopoty. Chenin Blanc dobrze się czuje kupażu. Występuje w parze z takimi szczepami jak Viognier czy Semilion. Ciekawe przykłady Chenin znajdziemy w Nowej Zelandii, Kalifornii i Kanadzie. Słodkie wersje Chenin Blanc pasują do deserów i wyrazistych serów ze szlachetną pleśnią. Te bardziej wytrawne, warto spróbować z rybami słodkowodnymi, ostrygami i krewetkami.
Białe wytrawne wino o ładnym zielonkawo-słomkowym kolorze. W zapachu wyczujemy białe kwiaty oraz nuty miodowe. Na podniebieniu jest lekko ziołowe, cytrusowe, a dominuje gruszka. Wykończenie jest pikantne, mineralne oraz lekko kremowe.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network