Szczep wykorzystywany do produkcji win białych znany chyba wszystkim konsumentom wina i nie tylko, chociażby ze słyszenia. Domem rodzinnym jest bez wątpienia Burgundia we Francji. Tamtejsze wina przez stulecia, aż do lat 70 i 80, kiedy zaczęto wpisywać nazwę szczepów na etykietę, były praktycznie niezaznane z rodzaju szczepu przeciętnemu konsumentowi. Chowały się pod nazwą producenta, miasteczka i znane były bardziej jako biały burgund. W stylu był wyrazisty, pełny, mocny oraz beczkowy i bardzo w modzie, aż do końca lat 90, kiedy konsument zaczął się domagać lżejszych win, bardziej owocowych i oczywiście tańszych. W Burgundii do tej chwili Chardonnay jest dominującym białym szczepem, poza niewielką uprawą Aligote i marginalną Pinot Blanc. Warto wspomnieć, że w regionie Chablis, który jest częścią Burgundii, używa się dużo rzadziej dębu i na dużo mniejszą skalę. W rezultacie wina są świeższe, żywsze i bardziej mineralne, co jest przede wszystkim zaletą terroiru. Chardonnay, wraz z rewolucją winiarską , zawędrowało do wszystkich zakątków świata. Stało się talk popularne, że w Australii pod koniec lat 90 zabrakło win produkowanych z tego szczepu. Wino zawędrowało do Nowej Zelandii, RPA, świetnie się prezentuje w Chile i oczywiście w USA, nie wspominając o Europie. Szczep ten jest stosunkowo łatwy w uprawie oraz jest podatny na różne techniki winiarskie, w szczególności użycie dębu. Należy jednak uważać podczas zbiorów, gdyż za dojrzałe owoce szybką tracą naturalną kwasowość, tak potrzebną w produkcji wina. Chardonnay charakteryzuję się wieloma smakami: owoce tropikalne, brzoskwinie, gruszki, maliny, wanilia, tytoń i wiele innych. Wina z tego szczepu zdecydowanie nadają się do potraw. Lżejsze możemy podawać z owocami morza, rybami słodkowodnymi i różnymi sałatkami. Te cięższe i bardziej złożone są świetnym dodatkiem do różnorakiego drobiu, dzikiego ptactwa, potraw z cielęciny, serów, lekko grillowanych warzyw, makaronów oraz białych sosów, a także potraw z grzybami.
Białe wytrawne wino o jasno złotym kolorze. Nos jest aromatyczny i świeży o nutach gruszki i dojrzałego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy białe kwiaty i akację, a także nuty drożdżowe i skórkę od chleba. Zakończenie jest pełne i soczyste z nutką cytrusową.
Wytrawne białe wino o przyjemnej dla oka jasno złocistej barwie/ Wino jest intensywne w zapachu, chodź stonowane. Wyraźne nuty kwiatów przeplatają się z aromatami tropikalnych owoców. W smaku wino jest czyste i soczyste, z wyczuwalną brzoskwinią i ananasem, limonką i białymi kwiatami. Zakończenie jest świeże i czyste z dobrą mineralnością.
Białe wytrawne wino o ładnej jasno zielonej barwie z żółtymi refleksami. W zapachu aromatyczne o nutach jabłka i białych kwiatów. Na podniebieniu wyczuwamy złociste jabłko i dojrzałą gruszkę. Zakończenie jest świeże i mineralne z cytrusową i delikatną kwasowością.
Białe wytrawne wino o klarownej jasno słomkowej barwie. W zapachu delikatne nuty kwiatowe oraz soczystego jabłka. Na podniebieniu aromaty gruszki i lawendy, a także z odrobiną mineralności. Świeże zakończenie z dobrze zbalansowaną kwasowością.
Bardzo aromatyczne wino wytrawne posiadające intensywny zapach owoców tropikalnych, gruszek oraz kwiatów akacji.
Te wino chardonnay pochodzące z Polski wywodzi się z serii black label. Jej barwa jest bardzo delikatna i jasna, w nosie można wyczuć nutki mango, pomarańczy i wanilii. Smakiem natomiast dominują w nim cytrusy z dotknięciem ananasa.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network