Catarratto jest odmianą winorośli pochodzącą z Sycylii, u południowych wybrzeży Włoch, wykorzystywana głównie do produkcji lekkich, łatwych do picia win koloru białego. Mimo że uprawiana jest praktycznie tylko i wyłącznie na Sycylii, jest to jedna z najczęściej uprawianych odmian winorośli we Włoszech, stanowiąca około 60% całkowitej powierzchni winnic na tej wyspie. Catarratto było długo uważane za dwie oddzielne odmiany winorośli, Catarratto Bianco Lucido oraz Catarratto Bianco Comune. Testy DNA przeprowadzone w 2008 roku wykazały, że są one genetycznie nadzwyczajnie upodobnione i zamiast być oddzielnymi odmianami, są tak naprawdę różnymi klonami całkowicie tej samej odmiany winorośli.
Chociaż szczep Cataratto jest głównie uprawiany na Sycylii, ta odmiana niezwykłych winorośli jest uważana za jedną z najczęściej uprawianych odmian w całym regionie Włoch.
Wino białe koloru jasno cytrynowego, prawie prześwitującego. W nosie wyczuwalne cytrusy, biała brzoskwinia, kwiat pomarańczy, mineralność. W smaku podobnie wyczuwalna cytryna, biała brzoskwinia a następnie kwiat pomarańczy i skórka limonki z finiszem soli i minerałów lawy.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network