Jest to jeden z najbardziej popularnych oraz najszerzej uprawianych czerwonych szczepów winogron. Narodził się stosunkowo niedawno, we Francji, w regionie Bordeaux, w wyniku naturalnego połączenia szczepów Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. W literaturze pierwsze wzmianki pojawiają się dopiero po koniec XVIII wieku, gdy zaczęły powstawiać duże i renomowane winiarnie w Bordeaux. Przyjmuję się, że promotorami szczepu, byli Baron Hector Brane, właściciel Chateau Mouton oraz jego sąsiad Armand d’Armailhacq.
Winogrona Cabernet Sauvignon charakteryzuje się niewielkim rozmiarem oraz grubą niebieską skórką. Istotną częścią winogron są pestki, które zawierają dużą ilość garbników, podczas gdy skórka odpowiada za ciemny i głęboki kolor. Winogrona dojrzewają stosunkowo długo w porównaniu do innych szczepów, co przekłada się na większy komfort podczas ustalania daty zbiorów. W chłodniejszym klimacie nie rzadko winogrona mają problem z osiągnięciem pełnej dojrzałości owoców. Z tego powodu w chłodniejszym klimacie Europejskim, wina z tego szczepu dość często występuję w kupażu z innymi szczepami (Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot czy Shiraz). W ciepłych regionach winiarskich Nowego Świata, takich jak np. Kalifornia, Południowa Australia, czy RPA, dość często wina są robione ze 100% Cabernet Sauvignon.
Wina wytwarzane z tego szczepu to tradycja przede wszystkim Francji i regionu Bordeaux, gdzie występuję w kupażu z innymi wspomnianymi szczepami. Wina te ogólnie charakteryzują się intensywnym kolorem, średnią do wysokiej zawartością garbników oraz intensywnym ciemnoczerwonym kolorem. W zapachu są wyraziste, lekko owocowe, perfumowane z aromatami beczkowymi. Wina z Nowego Świata charakteryzują się większą zawartością alkoholu, owocowością oraz wyższą zawartością garbników. Wina ze szczepu Cabernet Sauvignon (lub te które posiadają jego większą część), w zależności od stylu i pochodzenia, możemy podawać z wieloma potrawami. Począwszy od lżejszych z duszonych warzyw, lekkich gulaszy czy serów (młode , lekkie wina z Bordeaux-Clairete, Chile czy RPA), poprzez pieczoną dziczyznę, skończywszy na stekach, baraninie i ciężkich pieczeniowych sosach ( wina z Kalifornii, Austarlii czy wyższej jakości wina z Bordeaux i Hiszpanii). Oczywiście to wszystko uogólnienia i wskazówki, a Was zachęcam do znalezienia ulubionego stylu Cabernet Sauvignon. Mój to zdecydowanie ten z Bordeaux, najlepiej ze średnim bagażem wiekowym.
Czerwone, wytrawne, o ładnym fioletowym kolorze. W zapachu charakteryzuje się aromatami dojrzałych czerwonych owoców oraz kwiatów. W smaku dużo śliwki, dojrzałej wiśni, czereśni oraz białego pieprzu. Na wykończeniu nuty dębowe z wyważona kwasowością i krzepkimi taninami.
Wytrawne czerwone wino o wyrazistym ciemno czerwonym kolorze. W zapachu nuty wiśni i czarnych owoców, a także egzotycznych przypraw. W smaku odkrywamy przyjemne nuty owocowe, jeżyny oraz czarna porzeczka. Zakończenie jest stonowane z soczystymi taninami.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network