Jest to jeden z najbardziej popularnych oraz najszerzej uprawianych czerwonych szczepów winogron. Narodził się stosunkowo niedawno, we Francji, w regionie Bordeaux, w wyniku naturalnego połączenia szczepów Cabernet Franc i Sauvignon Blanc. W literaturze pierwsze wzmianki pojawiają się dopiero po koniec XVIII wieku, gdy zaczęły powstawiać duże i renomowane winiarnie w Bordeaux. Przyjmuję się, że promotorami szczepu, byli Baron Hector Brane, właściciel Chateau Mouton oraz jego sąsiad Armand d’Armailhacq.
Winogrona Cabernet Sauvignon charakteryzuje się niewielkim rozmiarem oraz grubą niebieską skórką. Istotną częścią winogron są pestki, które zawierają dużą ilość garbników, podczas gdy skórka odpowiada za ciemny i głęboki kolor. Winogrona dojrzewają stosunkowo długo w porównaniu do innych szczepów, co przekłada się na większy komfort podczas ustalania daty zbiorów. W chłodniejszym klimacie nie rzadko winogrona mają problem z osiągnięciem pełnej dojrzałości owoców. Z tego powodu w chłodniejszym klimacie Europejskim, wina z tego szczepu dość często występuję w kupażu z innymi szczepami (Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot czy Shiraz). W ciepłych regionach winiarskich Nowego Świata, takich jak np. Kalifornia, Południowa Australia, czy RPA, dość często wina są robione ze 100% Cabernet Sauvignon.
Wina wytwarzane z tego szczepu to tradycja przede wszystkim Francji i regionu Bordeaux, gdzie występuję w kupażu z innymi wspomnianymi szczepami. Wina te ogólnie charakteryzują się intensywnym kolorem, średnią do wysokiej zawartością garbników oraz intensywnym ciemnoczerwonym kolorem. W zapachu są wyraziste, lekko owocowe, perfumowane z aromatami beczkowymi. Wina z Nowego Świata charakteryzują się większą zawartością alkoholu, owocowością oraz wyższą zawartością garbników. Wina ze szczepu Cabernet Sauvignon (lub te które posiadają jego większą część), w zależności od stylu i pochodzenia, możemy podawać z wieloma potrawami. Począwszy od lżejszych z duszonych warzyw, lekkich gulaszy czy serów (młode , lekkie wina z Bordeaux-Clairete, Chile czy RPA), poprzez pieczoną dziczyznę, skończywszy na stekach, baraninie i ciężkich pieczeniowych sosach ( wina z Kalifornii, Austarlii czy wyższej jakości wina z Bordeaux i Hiszpanii). Oczywiście to wszystko uogólnienia i wskazówki, a Was zachęcam do znalezienia ulubionego stylu Cabernet Sauvignon. Mój to zdecydowanie ten z Bordeaux, najlepiej ze średnim bagażem wiekowym.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu lekka cierpkość czerwonych owoców oraz lekkie nurt syropu owocowego. W smaku czerwona porzeczka oraz poziomka. Zakończenie jest delikatne z przyjemną nutką czarnych jagód.
Posiada jasny, rubinowy kolor. Wyczuwalna pieczona czerwona papryka z wanilią komponuje się idealnie z ciemnymi aromatami wiśniowego tytoniu . Bardzo dobrze zbalansowana, ożywiająca kombinacja smakowa
Czerwone wytrawne wino ciemnej rubinowej barwie. W zapachu aromaty czarnych owoców, bzu oraz lekkie nuty tytoniu. W smaku jest złożone i intensywne, soczysta czarna jagoda, borówka, cygaro, oraz nutka kwiatowa. Zakończenie jest dojrzałe z elegancką taniną.
Wytrawne czerwone wino o ciemno fioletowej barwie. W nosie wyczuwamy lekkie kwiatowe aromaty czarnego bzu i fiolka. Na podniebieniu czarne owoce, jeżyny i czarna porzeczka. Zakończenie z okrągłą taniną, soczystą owocowością, i delikatną nutą ziołową.
Wytrawne czerwone wino o wyrazistym ciemno czerwonym kolorze. W zapachu nuty wiśni i czarnych owoców, a także egzotycznych przypraw. W smaku odkrywamy przyjemne nuty owocowe, jeżyny oraz czarna porzeczka. Zakończenie jest stonowane z soczystymi taninami.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network