Blaufränkisch to jeden z prawdziwych "środkowoeuropejczyków". Jest uważany za starą rodzimą odmianę i jest krzyżówką odmian Sbulzina i Weißer Heunisch. W krajach byłej monarchii habsburskiej był to bardzo rozpowszechniany szczep win. Blaufränkisch jest teraz najbardziej rozpowszechnianą odmianą w środkowym burgenlandzie.
W Austrii odmiana ta po raz pierwszy została odkryta w XVIII wieku. W Niemczech w późniejszym czasie pojawiła się pod nazwą Limberger. Węgry natomiast zwały ją Kékfrankos. Winorośl ta charakteryzuje się głębokim aromatem leśnych jagód oraz owoców wiśni i posiada dla siebie charakterystyczną już kwasowość. Blaufränkisch jest w stanie produkować naprawdę wspaniałe wina, które przy swojej młodości zachowują żywiołowość, natomiast z czasem stają się coraz bardziej dojrzałe i otrzymują swój dostojny i aksamitny wygląd
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network