Blanc de Noir - Po dosłownym przetłumaczeniu na język Polski "białe z czarnego". Jest to szczep używany do wytwarzania białych win. Sposób wykonania jest niezwykły, ponieważ są do tego wykorzystywane winogrona barwy ciemno-niebieskiej które zostały przemienione na barwę czarną. Jak sama ich nazwa wskazuje, ta forma winiarstwa ma swoje korzenie we Francji, gdzie czerwone winogrona Pinot Noir oraz Pinot Meunier zawsze były przetwarzane na wina białe, które zaraz po tym stawały się bazą do powstawania szampanów.
Jest to możliwe, ponieważ czerwone grona na ogół mają jasny miąższ. Czerwony pigment, tak zwane antocyjany, występuje głównie w skórkach. Jeśli sok z czerwonych winogron ma pozostać biały, do miąszu nie mogą przedostawać się barwniki ze skórek. Dlatego ważne jest, aby czerwone winogrona, które są jak najbardziej zdrowe, były delikatnie i z jak największą dbałością wyciskane.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network