Aby naprawdę poznać wino, musisz naprawdę znać rodzaje winogron użytych do jego produkcji. Chociaż na smak wina wpływa proces fermentacji, przechowywanie i przetwarzanie, wszystko zaczyna się od odpowiedniego winogrona.
Jeśli dopiero odkrywasz świat win. Najlepiej jest zapoznać się z przedstawionymi poniżej szczepami i poznać ich charakterystykę. Wtedy na pewno dobierzesz najlepsze wino dla siebie.
Merlot jest jednym z najpopularniejszych rodzajów winogron dostępnych dla winnic we Francji. Ustępując tylko Cabernet Sauvignon. Na całym świecie jest to piąte najczęściej sadzone winogrono. Odmiana Merlot to krzyżówka Cabernet, mało znanej odmiany dostępnej w regionie Bordeaux. Dzięki zróżnicowanemu profilowi smakowemu tworzy wszechstronne wino, które można łączyć z różnymi produktami spożywczymi.
Jeśli jesteś fanem Shiraz lub Syrah, będziesz zainteresowany, aby wiedzieć, że pochodzi z tej samej odmiany winogron. Jest to winogrono o ciężkiej skórce, które najlepiej rośnie w ciepłym klimacie, takim jak Włochy i Kalifornia. Ale jest również bardzo popularny w Australii. Wino przetwarzane z tej odmiany w Australii przyjmuje nazwę Shiraz.
Zinfandel to popularne winogrono uprawiane w Kalifornii. Tworzy lżejsze, słodsze wino i ma smak jeżynowy lub malinowy.
Winogrona Cabernet Sauvignon należą do najpopularniejszych uprawianych na wino na całym świecie. Jest to wszechstronny, gruboskórny rodzaj winogron, który często miesza się z innymi odmianami, aby stworzyć wina o różnych smakach.
Chardonnay to najsłynniejsza biała odmiana winorośli na całym świecie. Jest przystosowany do wielu klimatów i gleb. Można go więc uprawiać w Europie, Kalifornii, Argentynie, a nawet Australii. Gdziekolwiek jest uprawiany, zapewnia niepowtarzalny smak wina.
Winogrona rieslinga najlepiej rosną na obszarach o chłodnym klimacie. Rosną w Austrii, Niemczech i niektórych winnicach w Nowym Jorku. Winogrona rieslinga są wszechstronne, z naturalną kwasowością, która pozwala im stworzyć pyszne wytrawne wino lub słodkie wino deserowe. Białe winogrono zbiera minerały z gleby, w której jest uprawiane, więc wino rieslingowe ma różnorodne smaki.
Winogrona Gewürztraminer smakują na winorośli prawie dokładnie tak, jak w butelce. Smak jest miękki, czysty i smakuje bardziej jak owoc pestkowy niż winogrono. Jest to obfita biała odmiana winorośli, którą można uprawiać na całym świecie.
Winogrona Pinot Blanc są w rzeczywistości mutacją genetyczną winogron Pinot Noir. Są znane ze swojego bladego koloru i chrupiących, świeżych smaków. Ponadto są uprawiane w całej Europie, zwłaszcza we Włoszech, Francji i Niemczech.
Niewiarygodne, winogrona szampańskie nie są w rzeczywistości winogronami uprawianymi w regionie Szampanii we Francji, z których produkują wino musujące. Oficjalna nazwa winogron szampańskich, które w rzeczywistości nie są uprawiane w Szampanii, to Czarny Korynt. Są małe i słodkie. Mogą nie być do wina, ale są świetne jako dodatek lub na słodki poczęstunek na własną rękę. Pochodzą z Grecji, ale są uprawiane w całej Europie i śródziemnomorskich winnicach.
Winogrona Concord nie są na ogół przeznaczone do wina, jednak należą do bardziej popularnych rodzajów winogron do soku i do jedzenia. Są to pyszne, soczyste i łatwe do obierania skórki z dużymi nasionami. Są bardzo pachnące. Co więcej, rosną w północnym klimacie, takim jak region Finger Lakes w Nowym Jorku, Yakima Valley w Waszyngtonie oraz winnice w Michigan i Lake Ontario.
Białe wytrawne wino o przejrzystym jasno złocistym kolorze. W zapachu wino jest subtelne i lekko aromatyczne z nutami kwiatowo-owocowymi. Na podniebieniu biała brzoskwinia i cytrusy oraz biały bez. Zakończenie jest zbalansowane z delikatnymi nutami dymnymi
Wytrawne czerwone wino organiczne o ciemno filetowej barwie. w zapachu jest pełne z nutami czarnych owoców i parzonej kawy. Na podniebieniu wyczuwamy dojrzałą śliwkę i porzeczkę oraz nutki tytoniowe. Zakończenie jest dojrzałe i pełne z lekkimi nutami beczkowymi.
Lekko wytrawne czerwone wino o ciemnoczerwonej barwie. W zapachu aromaty kwiatów , fiołka oraz jeżyn. Smak jest pełny i balsamiczny z nutą czarnych borówek i palonej kawy. Eleganckie zakończenie z łagodną taniną i nutą białego pieprzu.
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnofioletowej barwie. W zapachu wyczuwamy jeżyny i ciemne owoce oraz nuty roślinne. W smaku jest świeże z soczysta kwasowością oraz posmakiem czarnych porzeczek. Zakończenie jest łagodne z soczystą taniną i nutką kakao.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowym kolorze. W zapachu odkrywamy dużo borówek oraz czerwoną porzeczkę. W smaku wyczuwamy aromaty roślinne, poziomkę oraz tymianek. Zakończenie jest bogate, okrągłe z przyjemną owocowością i nutką dębową.
Czerwone wytrawne wino o przejrzystej jasnofioletowej barwie. W zapachu dominują suszone owoce oraz jeżyny. W smaku rodzynki oraz suszona węgierka, a także dojrzała truskawka. Zakończenie jest świeże i zrównoważone z lekką taniną i nutkami cygara.
Białe wytrawne wino o lekko złocistej barwie. W zapachu kwiaty i delikatne kwaśne owoce. W smaku Pełne owoców tropikalnych, ananasa i markuii, lekko perfumowane i intensywne w zapach. Zakończenie jest pełne i eleganckie z delikatnymi nutami ziołowymi , a zarazem delikatne na wykończeniu.
Białe wytrawne wino bez dodatku siarczynów o jasno żółtym kolorze. W zapachu jest aromatyczne i kwiatowe, jaśmin i lilie. W smaku lekka owocowość dojrzalej gruszki i soczystego jabłka, przeplata się z nutą migdałów. Zakończenie jest aromatyczne lekko kwasowe i świeże.
Pochodzące z winnicy znajdującej się tuż pod krakowem wino niskoalkoholowe, musujące - Seyval Blanc. Wręcz stworzone na letnie wieczory.
Zachowując dość lekką stylistykę (12% alkoholu) i dojrzewając jedynie w stalowych zbiornikach, wnosi klasyczny aromat tej odmiany, choć nadal reprezentują go młode owoce, w tym zielone jabłka i cytrusy. Jest też trochę skórki grejpfruta, smak mocno mineralny, ziołowy, a w tym bardzo orzeźwiający.
Delikatnie wytrawne wino czerwone o czerwono-purpurowej barwie. Nos ma ładne aromaty kwiatowe oraz czerwonych owoców. W smaku poziomka i truskawka oraz morela. Zakończenie jest pełne z dojrzałymi taninami i delikatną cierpkością.
Wino barwy jasnej - rubinowej. W smaku oddające dużo czerwonych owoców i dębu z dymnymi tonami.
Czerwone wytrawne wino z Sycylii. Kupaż wielkich szczepów Nero d'avola i Syrah. Wino pełne, cieliste, zrównoważone. Aromaty jeżyn i owoców leśnych.
Różowe wino z lekką i świeżą nutą cytrusów i kwiatów. Na podniebieniu można wyczuć brzoskwinię, żółte owoce i zielone jabłko. Jest mineralne. Wino idealnie nadaje się jako aperitif lub świetnie pasuje z krewetkami.
Czerwone wytrawne wino o intensywnym ciemnorubinowym kolorze. W zapachu wyczuwamy nutkę rośliną oraz czerwoną porzeczkę. W smaku odkrywamy czerwone owoce, rabarbar oraz świeżą wiśnię z odrobiną białego pieprzu. Wykończenie jest dobrze zbalansowane z soczysta kwasowością.
Aromat bardzo owocowy, śliwkowy. Owoce + lekka kwaskowość. Trochę wanilii w tle. Organiczny oraz wegański bez dodatku siarczków.
Białe wytrawne wino o jasno zielonkawej barwie, z żółtymi przebłyskami. W zapachu aromatyczne kwiaty białego bzu i lilii, a także zielone owoce. W smaku agrest i soczyste winogrona oraz wysoka mineralność. Zakończenie jest świeże i wibrujące z lekko cytrusową nutą.
Flos oznacza Kwiat w dialekcie Valenciano, kwiaty drzewa migdałowego promujące różnorodność biologiczną winnic i upraw migdałów w ramach rolnictwa ekologicznego i certyfikacji wegańskiej. W smaku można poczuć nuty śliwki i czarnej porzeczki w zapachu poczujemy suszone kwiatami, z klasycznie iberyjskim pikantnym wykończeniem.
Posiada mocny ciemnoczerwony rubinowy kolor z fioletową obwódką. W smaku poczujemy intensywne czerwone owoce, przetwory z owoców leśnych, aromaty kawy z odrobiną wanilii. Korpulentny i skoncentrowany, bardzo trwały, będąc młodym winem prezentuje bardzo dojrzałe i dobrze zbilansowane garbniki. Posmak jest długi, w którym aromaty owoców i drewna powracają w...
Czerwone wytrawne wino o ładnej wiśniowo-czerwonej barwie. W zapachu dojrzałe czerwone owoce i przyprawy. Na podniebieniu pełne i soczyste owoce, truskawka i wiśnia, a także odrobią pierzu. Zakończenie jest wyraziste i mocne a zarazem delikatne.
Białe wytrawne wino o ładnym zielonkawo-słomkowym kolorze. W zapachu wyczujemy białe kwiaty oraz nuty miodowe. Na podniebieniu jest lekko ziołowe, cytrusowe, a dominuje gruszka. Wykończenie jest pikantne, mineralne oraz lekko kremowe.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network