Aby naprawdę poznać wino, musisz naprawdę znać rodzaje winogron użytych do jego produkcji. Chociaż na smak wina wpływa proces fermentacji, przechowywanie i przetwarzanie, wszystko zaczyna się od odpowiedniego winogrona.
Jeśli dopiero odkrywasz świat win. Najlepiej jest zapoznać się z przedstawionymi poniżej szczepami i poznać ich charakterystykę. Wtedy na pewno dobierzesz najlepsze wino dla siebie.
Merlot jest jednym z najpopularniejszych rodzajów winogron dostępnych dla winnic we Francji. Ustępując tylko Cabernet Sauvignon. Na całym świecie jest to piąte najczęściej sadzone winogrono. Odmiana Merlot to krzyżówka Cabernet, mało znanej odmiany dostępnej w regionie Bordeaux. Dzięki zróżnicowanemu profilowi smakowemu tworzy wszechstronne wino, które można łączyć z różnymi produktami spożywczymi.
Jeśli jesteś fanem Shiraz lub Syrah, będziesz zainteresowany, aby wiedzieć, że pochodzi z tej samej odmiany winogron. Jest to winogrono o ciężkiej skórce, które najlepiej rośnie w ciepłym klimacie, takim jak Włochy i Kalifornia. Ale jest również bardzo popularny w Australii. Wino przetwarzane z tej odmiany w Australii przyjmuje nazwę Shiraz.
Zinfandel to popularne winogrono uprawiane w Kalifornii. Tworzy lżejsze, słodsze wino i ma smak jeżynowy lub malinowy.
Winogrona Cabernet Sauvignon należą do najpopularniejszych uprawianych na wino na całym świecie. Jest to wszechstronny, gruboskórny rodzaj winogron, który często miesza się z innymi odmianami, aby stworzyć wina o różnych smakach.
Chardonnay to najsłynniejsza biała odmiana winorośli na całym świecie. Jest przystosowany do wielu klimatów i gleb. Można go więc uprawiać w Europie, Kalifornii, Argentynie, a nawet Australii. Gdziekolwiek jest uprawiany, zapewnia niepowtarzalny smak wina.
Winogrona rieslinga najlepiej rosną na obszarach o chłodnym klimacie. Rosną w Austrii, Niemczech i niektórych winnicach w Nowym Jorku. Winogrona rieslinga są wszechstronne, z naturalną kwasowością, która pozwala im stworzyć pyszne wytrawne wino lub słodkie wino deserowe. Białe winogrono zbiera minerały z gleby, w której jest uprawiane, więc wino rieslingowe ma różnorodne smaki.
Winogrona Gewürztraminer smakują na winorośli prawie dokładnie tak, jak w butelce. Smak jest miękki, czysty i smakuje bardziej jak owoc pestkowy niż winogrono. Jest to obfita biała odmiana winorośli, którą można uprawiać na całym świecie.
Winogrona Pinot Blanc są w rzeczywistości mutacją genetyczną winogron Pinot Noir. Są znane ze swojego bladego koloru i chrupiących, świeżych smaków. Ponadto są uprawiane w całej Europie, zwłaszcza we Włoszech, Francji i Niemczech.
Niewiarygodne, winogrona szampańskie nie są w rzeczywistości winogronami uprawianymi w regionie Szampanii we Francji, z których produkują wino musujące. Oficjalna nazwa winogron szampańskich, które w rzeczywistości nie są uprawiane w Szampanii, to Czarny Korynt. Są małe i słodkie. Mogą nie być do wina, ale są świetne jako dodatek lub na słodki poczęstunek na własną rękę. Pochodzą z Grecji, ale są uprawiane w całej Europie i śródziemnomorskich winnicach.
Winogrona Concord nie są na ogół przeznaczone do wina, jednak należą do bardziej popularnych rodzajów winogron do soku i do jedzenia. Są to pyszne, soczyste i łatwe do obierania skórki z dużymi nasionami. Są bardzo pachnące. Co więcej, rosną w północnym klimacie, takim jak region Finger Lakes w Nowym Jorku, Yakima Valley w Waszyngtonie oraz winnice w Michigan i Lake Ontario.
Wytrawne czerwone wino o ładnej ciemnoczerwonej barwie z odcieniami purpury. W zapachu czerwone owoce i przyprawy ziołowe. Na podniebieniu odkrywamy jeżyny i soczyste czarne jagody wraz z delikatna nutką pieprzu. Zakończenie jest delikatne i aromatyczne z lekką ziołową nutą.
Czerwone mocno wytrawne wino o ciemno wiśniowej barwie. W nosie kręcą się zapachy wanilii oraz kawy, a także ciemnych leśnych owoców. Na podniebieniu nuty dębowe, prażona kawa i ciemna czekolada, wiśnia i śliwka z nutą borówek. Zakończenie jest dojrzałe z wyważonym kontrastem pomiędzy dębem i owocowością.
Białe wytrawne wino o jasno złotym kolorze. Nos jest aromatyczny i świeży o nutach gruszki i dojrzałego jabłka. Na podniebieniu wyczuwamy białe kwiaty i akację, a także nuty drożdżowe i skórkę od chleba. Zakończenie jest pełne i soczyste z nutką cytrusową.
Ciemnorubinowa barwa, intensywne, urzekające aromaty czerwonych i czarnych jagód. W smaku soczyste, aromatyczne, miękkie.
Półsłodkie białe wino o pięknej ciemno złocistej barwie. W zapachu bardzo intensywne, z nutami suszonych kwiatów, grejpfruta i gałki muszkatołowej. W ustach jest pełne smaków. Dojrzałe owoce tropikalne, nutka migdałów, miodu oraz pieprz. Zakończenie jest zbalansowane pomiędzy świeżą kwasowością a wyraźną owocowością.
Czerwone wytrawne wino o ciemno rubinowej barwie. Aromaty dojrzałych i soczystych czerwonych owoców. W smaku odrobina przypraw, wiśni i czereśni. Zakończenie jest lekkie i pełne z delikatną taniną.
Czerwone wytrawne wino o ciemno fioletowej barwie. W zapachu jest delikatne z bukietem czarnego bzu oraz jeżyn Na podniebieniu smakujemy czarne jagody oraz kompost z suszonych owoców. Zakończenie jest pełne i lekkie, z odrobina dymnej nutki.
Wino o jasno fioletowej barwie z czerwonymi odcieniami. W aromatach warstwy czekolady, lukrecji i anyżu z dojrzałymi nutami śliwki i czarnej porzeczki. Wino pełne z pięknym pierwotnym owocowym charakterem czerwonej porzeczki i świeżej morwy. Urocza integracja dębu zapewnia bezszwową teksturę i łagodne tanin.
Wytrawne białe wino o przyjemnej dla oka jasno złocistej barwie/ Wino jest intensywne w zapachu, chodź stonowane. Wyraźne nuty kwiatów przeplatają się z aromatami tropikalnych owoców. W smaku wino jest czyste i soczyste, z wyczuwalną brzoskwinią i ananasem, limonką i białymi kwiatami. Zakończenie jest świeże i czyste z dobrą mineralnością.
Wibrujące aromaty czerwonych owoców: malin, jagód oraz nut kwiatowych. Na podniebieniu miękkie, o bardzo subtelnych taninach. Dobrze wyważone i przyjemne. Jedwabiste zakończenie.
Paxton Now, to żywe odcienie fioletu i czerwieni. Eksplozja jagód z lasu podkreślona malinami, truskawkami, morwą i śliwkami. Średnio mocny napój w stylu wina „NOW”. Jasne i świeże, czerwone owoce jagód, a następnie fantastyczne podniebienie pełne pełne żywych warstw intensywności owoców zwieńczone jedwabistymi taninami i aksamitnym wykończeniem.
Wytrawne wino różowe o ładnej, przejrzystej ciemno wiśniowej barwie. W zapachu aromatyczne nuty czerwonych owoców, malin i wiśni. W smaku nuty dżemowe oraz posmak kompotu wieloowocowego. Czyste i rześkie wykończenie z lekkim owocowym posmakiem.
Lekkie i wytrawne białe wino organiczne o jasno zielonkawej barwie i złotych przebłyskach. Nos jest aromatyczny o nutach akcji i świeżych cytrusów. Jest to wino należące do rodzaju win organicznych . W smaku wyczuwamy białego grejpfruta i kompot z brzoskwini. Zakończenie jest lekkie ale wyraziste z nutką mineralności.
Czerwone wytrawne wino o ładnej wiśniowo-czerwonej barwie. W zapachu dojrzałe czerwone owoce i przyprawy. Na podniebieniu pełne i soczyste owoce, truskawka i wiśnia, a także odrobią pierzu. Zakończenie jest wyraziste i mocne a zarazem delikatne.
Wino białe, musujące i wytrawne o ładnym, lekko słomkowym i przejrzystym kolorze. W zapachu wyczuwalne są aromaty zielonego jabłka, brzoskwini oraz cytrusów. W smaku jest smaczne, owocowe i mineralne. Na zakończeniu jest wytrawne, lekkie i orzeźwiające.
Białe i lekko wytrawne o ładnym jasno słomkowym kolorze. W zapach eleganckie i stonowane nuty owoców tropikalnych i białych kwiatów. W smaku biała brzoskwinia, dojrzała gruszka i zielone jabłko z nutką ziołową. Zakończenie jest rześkie i mineralne z odrobiną skórki z cytryny.
Białe i delikatnie półsłodkie wino o ładnej jasno złocistej barwie. W zapachu intensywne aromaty egzotycznych owoców, przypraw i plastra miodu. W smaku dojrzała brzoskwinia i ananas, przeplata się z nutką cynamonu oraz wanilii. Zakończenie jest zbalansowane z nutką cytrusową.
Lekko wytrawne białe wino o ładnej złocistej barwie z zielonkawymi refleksami. Bukiet jest intensywny z wyrazistymi nutami mandarynki i liczi. W smaku nuty kwiatowe, dojrzały ananas oraz róża. Zakończenie jest wyraziste i aromatyczne z dobrze zbalansowaną kwasowością i nutką białego pieprzu.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network