Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Z czym podawać cydry? Podpowiadamy

Z czym podawać cydry? Podpowiadamy

Słodkawy jabłkowy aromat, orzeźwiający smak, delikatne bąbelki… to właśnie cydr. Możemy pić go samodzielnie, podobnie jak piwo, ale i podawać go z konkretnymi daniami czy jako bezpośredni dodatek do potraw. Jak więc eksperymentować z cydrem w kuchni?

 

Czym jest cydr?

Cydr to napój, który cieszy się coraz większą popularnością – zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. Stanowi on świetną alternatywę dla piwa czy wina – zwłaszcza w letni, upalny dzień, kiedy zależy nam na orzeźwiającym smaku. Cydr powstaje z poddanego fermentacji soku jabłkowego, a jego smak zależy od kilku czynników. To między innymi gatunek jabłek, rodzaj wykorzystanych podczas produkcji drożdży czy dojrzałość owoców. Ten musujący trunek występuje w różnych wariantach – nie tylko słodkim, ale i wytrawnym, może być też dodatkowo gazowany. Jeśli spożywamy go w umiarkowanych ilościach, wpływamy pozytywnie na nasz metabolizm oraz trawienie, a przy tym pozbywamy się z organizmu toksyn. Popularny owocowy trunek zawiera także sporo witamin! Jabłka z polskich sadów znane są na całym świecie, dlatego też nasze cydry mają szansę na wyróżnienie się pośród tych zagranicznych.

 

Idealny do serów i deserów

Cydry półwytrawne doskonale komponują się z różnego rodzaju serami i sałatkami – w tym przypadku sprawdzi się np. Cydr Łyna Kwaśne Jabłko, produkowany w warmińsko-mazurskim. Jabłkowy trunek – zwłaszcza ten słodszy – świetnie pasuje również do lekkich dań polskiej kuchni, takich jak naleśniki czy pierogi. Cydr Chyliczki Stary Sad stworzony został z myślą o właśnie takich potrawach. Co ciekawe, za granicą cydru używa się jako dodatek do ciasta naleśnikowego – jest ono wówczas wyjątkowo puszyste! Cydry mogą być podawane także jako aperitif na pobudzenie apetytu oraz jako dodatek do słodkich deserów. Najlepiej, aby napój był schłodzony – optymalna temperatura, w jakiej powinien być podawany to 10-12 stopni.

 

Jako dodatek do mięs lub… zupy!

Cydr wytrawny można podawać nie tylko jako dodatek do mięs, ale również jako składnik sosów do potraw mięsnych! Duszone mięsa z lekką cydrową nutą będą smakowały wyjątkowo. Cydry pasują także do mięs pieczonych – możesz więc podać go zarówno w szklance, jako napój do obiadu, jak i śmiało podlewać nim mięsne pieczenie. Ten jabłkowy alkohol to również bardzo dobry składnik marynaty, np. do wieprzowych polędwiczek! Może być wykorzystywany także jako dodatek do zup, zamiast białego wina – idealnie podkreśli on smak zwłaszcza słodszej zupy cebulowej lub ziemniaczanej.

 

Orzeźwiające cydrowe drinki

Cydry jabłkowe warto podawać także w formie drinków. Świetnie komponują się one
w połączeniu z dobrej jakości whisky, miodem, sokiem z grejfruta oraz świeżą miętą – orzeźwiające listki i mocny smak alkoholu przełamią słodki aromat jabłek oraz miodu. Jeśli preferujemy mocniejsze trunki, zamiast whisky użyjmy czystej wódki. Możemy również połączyć cydr z najprostszym, jasnym piwem – ten smak może naprawdę pozytywnie zaskoczyć! Przepisów na drinki z cydrem jest całe mnóstwo – czas wypróbować kilka z nich
i znaleźć swój ulubiony!

Wybierz cydr dla siebie! 

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji