Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

 Dla prawdziwych smakoszy – gulasz wołowy na czerwonym winie

Dla prawdziwych smakoszy – gulasz wołowy na czerwonym winie

Nie od dziś wiadomo, że wino stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Zainspiruj się i przygotuj pyszne danie na romantyczną kolację lub obiad w gronie najbliższych.

 

Dla prawdziwych smakoszy – gulasz wołowy na czerwonym winie

Jesień to dobry czas na jednogarnkowe dania – jednym z nich jest właśnie rozgrzewający gulasz na bazie wołowego mięsa, z dodatkiem ulubionego czerwonego wina. Czego potrzebujesz na cztery porcje tej aromatycznej potrawy?

  •          600 g gulaszowego mięsa wołowego;
  •          500 ml wołowego bulionu;
  •          1 dużej cebuli i 2 dużych ząbków czosnku;
  •          300 g pieczarek;
  •          opcjonalnie 13 cebulek marynowanych;
  •          1/3 niewielkiego pora;
  •          1 łyżki + 2 łyżeczek oliwy i 1 łyżki masła;
  •          500 ml ulubionego czerwonego wina, np. Chakana Nuna Malbec i 100 ml czerwonego porto;
  •          1 łyżeczki koncentratu z pomidorów i 1 łyżki sosu sojowego;
  •          soli i pieprzu do smaku.

Zacznij od pokrojenia wołowiny w drobne kawałki oraz posiekania cebuli i pora. Następnie rozgnieć czosnek i wszystkie warzywa włóż do garnka z rozgrzaną łyżką oliwy. Wyjmij je po zeszkleniu, a do rozgrzanej już oliwy dodaj jej dodatkową łyżeczkę oraz połowę posolonego mięsa. Po wyjęciu z garnka powtórz to samo z drugą łyżeczką oliwy i pozostałą porcją wołowiny. Teraz możesz włożyć do naczynia wszystkie kawałki mięsa wraz z warzywami i wlać wino. Niech całość pogotuje się przez chwilę na dużym ogniu – Ty w tym czasie możesz cieszyć się lampką wina, które wybrałeś! Do garnka wlej bulion i wino tak, aby dobrze przykryło ono składniki. Dodaj sos sojowy i  koncentrat, zamieszaj, a następnie przykryj garnek i duś całość przez ok. 25 minut. To nie koniec! Garnek bez przykrycia umieść teraz w nagrzanym do 150 stopni piekarniku i zapiekaj gulasz przez kolejne 2 godziny, mieszając co 30 minut. W tym czasie możesz podsmażyć na maśle pieczarki i marynowane cebulki, aby dodać je do gulaszu tuż przed jego wyjęciem z pieca. Gotowe!

To wyjątkowe danie zachwyci każdego, kogo nim poczęstujesz – zwłaszcza w towarzystwie lampki wytrawnego czerwonego wina.

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji