Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Zawartość alkoholu w winie – różnice w zależności od rodzajów

Zawartość alkoholu w winie – różnice w zależności od rodzajów

Zawartość alkoholu w winie – różnice w zależności od rodzajów

 

To, ile alkoholu znajduje się w winie, zależy od wielu czynników. To między innymi jego rodzaj, miejsce, z którego dany trunek pochodzi, a także rodzaj szczepu. Alkohol nie jest głównym jego składnikiem, jednak warto wiedzieć, jaka jest jego zawartość w winach, które najbardziej lubimy. Jakie różnice w przysłowiowych procentach obserwujemy zatem w zależności od rodzaju wina?

 

Ogólna klasyfikacja win

Wina możemy podzielić ze względu na ilość alkoholu, jaka się w nich znajduje. Jeżeli nie jest ona wyższa niż 11%, mówimy o winach lekkich, jak np. czerwone wytrawne Haider Bio’aura Red. Jeśli wynosi od 11 do 14% objętości, są to wina średnio mocne – np. Chateau Gombaude-Guillot Pom'n'Roll Pomerol. W przypadku zawartości alkoholu w granicach 14-16%, mamy do czynienia z winem mocnym, jak Angove Wild Olive Shiraz, natomiast wina wzmacniane (tzw. likierowe) to te zawierające już 15%-22% alkoholu. Rozróżniamy także wina z suszonych bądź przejrzałych winogron, w których ilość czystego alkoholu będzie jeszcze inna.

 

Wino z winogron suszonych

W przypadku wina wyprodukowanego z suszonych winogron, całkowita zawartość alkoholu wynosi 16%, z kolei ta rzeczywista – minimum 9%. Podstawą, aby uzyskać tego rodzaju wino, jest odpowiednie wysuszenie owoców w mocno nasłonecznionym lub – wręcz odwrotnie –  zacienionym miejscu. Proces ten trwa zazwyczaj kilka miesięcy. Winogrona fermentują wówczas kompletnie i osiągają wysoki poziom cukru – właśnie stąd bierze się tak duża zawartość alkoholu w winie! Jednym z win stworzonych z suszonych owoców jest m.in. Amarone Della Valpolicella, dostępne w asortymencie Zielonych Butelek.

 

Wino z winogron przejrzałych

Warte uwagi są również wina z przejrzałych owoców, nazywane inaczej winami z późnego zbioru. Całkowita ilość zawartego w nich alkoholu to 15%, a zawartość rzeczywista – co najmniej 12%. Winogrona, z których powstają tego rodzaju wina, są pozostawiane na krzewach winorośli jeszcze przez jakiś czas po osiągnięciu całkowitej dojrzałości. W ten sposób owoce uzyskują wysoką koncentrację cukrów, co przekłada się na ilość alkoholu w winie. Produkcja win z suszonych winogron możliwa jest w raczej suchych, ciepłych miejscach, w których nie brakuje wiatru. Godnymi polecenia trunkami z późnego zbioru są pochodzące z polskiej winnicy wina z 2019 roku – Jura Hibernal Póżny Zbiór oraz Hibernal Na Osadzie.

 

Wina likierowe

Wina wzmacniane – inaczej właśnie likierowe – to odrębna kategoria win. Co ciekawe, we Francji mówi się na nie vin de liqueur – już wiemy, skąd wzięła się nazwa wino likierowe!  Jaka jest w takim razie ich cecha charakterystyczna, która odróżnia je od innych rodzajów tego wyśmienitego trunku? Na różnych etapach ich produkcji do moszczu dodaje się… destylat gronowy, czyli mocny alkohol. Jak wspomnieliśmy na początku, zawartość alkoholu w tego rodzaju trunku mieści się w granicy od 15 do 22% alkoholu.

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji