Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Wino do sushi

Wino do sushi

 

W Polsce sushi z roku na rok zyskuje coraz więcej zwolenników. Niejeden miłośnik tego dania kuchni japońskiej na pewno choć raz zastanawiał się, z jakim winem będzie ono smakowało najlepiej. Możliwości jest wiele – dużo zależy od tego, o którym sushi konkretnie jest mowa. Które wino polecamy do niego najbardziej?

 

Sushi a wino

Dobierając wino do swojego ulubionego japońskiego specjału, warto zwrócić uwagę na to,
z czego dokładnie składa się wybrane przez nas sushi. Inny gatunek wina będzie bowiem pasował do tego z przewagą owoców morza, a inny do tego z dużą ilością surowej ryby czy warzyw. To, czy wino skomponuje się z wybranym przez nas sushi zależy również od tego, czy moczymy je w sosie sojowym i przegryzamy wasabi oraz płatkami imbiru, czy raczej preferujemy jego spożywanie bez dodatków. Większość sushi to wyjątkowo delikatna, aczkolwiek trudna kombinacja smaków, dlatego wino powinno mieć raczej stonowany, ale jednocześnie rześki smak.

 

Słodkie czy wytrawne?

Kwasowość w przypadku win podawanych do sushi ma znaczenie – może być ona zarówno lekka, jak i bardziej wyrazista. Doskonałym wyborem do tego dania kuchni japońskiej okaże się zatem wino półwytrawne lub wytrawne. Zdarzają się jednak smakosze, którzy stawiają także na słodkie i półsłodkie warianty. Ponadto, najlepsze okażą się wina jednoszczepowe, np. białe wino ze szczepu Riesling. Polecamy Kesselringa lub propozycję prosto z naszej polskiej winnicy – Riesling Wieliczka. Rześki smak tych wyśmienitych wytrawnych trunków perfekcyjnie komponuje się z rybami, owocami morza i ogólnie ujętą kuchnią azjatycką!

 

Białe czy czerwone?

Najlepszym wyborem do sushi okażą się delikatne wina białe i różowe. Mocno podkreślają one smak spożywanego dania i są w stanie zachwycić każdego swoją rześkością. Propozycją, która niezwykle dobrze współgra ze smakiem owoców morza oraz ryb jest Tempore Generation 50 – białe wytrawne wino z hiszpańskiego szczepu Garnacha Blanca. Warte polecenia jest także różowe wino wytrawne El La Joven ze szczepu Garnacha. Wino czerwone również warto rozważyć w przypadku sushi, jednak raczej nie każdemu przypadnie do gustu to połączenie smakowe – a przecież chodzi o to, aby się nim zachwycać!

 

A może… wino musujące?

Idealne połączenie z sushi stworzy również dobrej jakości białe wino musujące. To uniwersalne rozwiązanie, które bez obaw można podawać z wieloma potrawami z całego świata – również z tymi z owocami morza i surową rybą. W przypadku popularnego dania kuchni japońskiej warto pochylić się nad winami ze szczepu Chardonnay lub Pinot Blanc. Swoim wyrazistym smakiem uwagę niejednego smakosza sushi przykuje np. Chakana Nuna Sobrenatural Frizante Rose – wino białe, wytrawne. Trzeba zaznaczyć, że każde rozwiązanie z bąbelkami okaże się do sushi odpowiednie – ważne jednak, aby nie było to wino zbyt słodkie.

 

 

Wybór wina do sushi w dużej mierze zależy również od naszych osobistych preferencji. Poszukując tego idealnego, warto jednak wziąć pod uwagę powyższe wskazówki, a każda romantyczna kolacja z ulubionym japońskim daniem będzie wprost perfekcyjna!

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji