Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Wino do spaghetti – jakie wybrać?

Wino do spaghetti – jakie wybrać?

Jednym z najważniejszych dań urokliwej kuchni włoskiej jest spaghetti. Jak się okazuje – jest ono również jednym z najpopularniejszych dań na świecie! Bez względu jednak na to, czy tym pysznym makaronem będziemy zajadać się we Florencji, Neapolu, Warszawie czy Tokio, warto wiedzieć, jakie wino najlepiej jest z nim skomponować, by nasze danie dostarczyło nam jak najwięcej wrażeń smakowych.

W ogólnym rozumieniu spaghetti nazywamy makaron z sosem bolońskim – czasami wzbogaconym mięsnymi pulpecikami. Warto jednak pamiętać, że oryginalnie spaghetti jest nazwą odnoszącą się tylko do rodzaju podłużnego makaronu, który stanowi podstawę całego dania. Dopiero sos, jaki do niego dodamy, pozwoli nam rozpoznać konkretną potrawę i wówczas dopasować do niej odpowiednie wino, dzięki któremu będziemy mogli się jeszcze bardziej cieszyć naszą włoską ucztą.

Warto na sam początek przyjąć zasadę, że do wytrawnych dań makaronowych najlepiej pasować będą wina wytrawne. Jeśli jednak nie przepadamy za skrajnym, wytrawnym smakiem wina, możemy zdecydować się na wybór wina półwytrawnego.

Jakie wino do spaghetti bolognese?

Sos bolognese powstaje na bazie mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub ich połączenia oraz mieszanki warzyw (z których najważniejszy zdaje się być pomidor) i przypraw, a także oliwy i… czerwonego wina. W swojej długiej historii cieszył kubki smakowe głównie mieszkańców Włoch, jednak za sprawą swojego niezwykłego smaku i aromatu szybko zdobył uznanie na całym świecie.

Aby wydobyć pełnię smaku ze spaghetti bolognese, należy połączyć je z dobrym, lekkim winem owocowym. Potrawa doskonale skomponuje się z Merlotem o pięknym czerwonym kolorze. Dobrym wyborem będzie jednak również czerwone wino z regionu Valpolicella.

A oto nasze propozycje wina do spaghetti bolognese:

Le Carline Refosco (https://zielonebutelki.pl/wina/czerwone/wytrawne/wlochy/le-carline-refosco.html)

Już kilka łyków tego niezwykłego czerwonego, wytrawnego Merlota sprawi, że nasze kubki smakowe oszaleją. Jeśli połączymy je z wykwintną kolacją, której daniem głównym będzie spaghetti bolognese, możemy być pewni, że ten wieczór zapamiętamy na długo. Le Carline Merlot zauroczy nas głębią kwiatowego aromatu i smakiem, w którym z pewnością odkryjemy owocowy akcent czarnej porzeczki i maliny.

Fidora, Valpolicella Ripasso DOC Domini Del Leone (https://zielonebutelki.pl/wina/czerwone/wytrawne/wlochy/valpolicella-ripasso-doc-domini-del-leone.html)

Cudowny aromat tego wytrawnego, czerwonego wina pięknie skomponuje się ze spaghetti bolognese. Wymagający smakosze docenią zauważalną obecność jeżynowego aromatu, który łączy się z lekką nutą wanilii. W smaku dominuje egzotyka przypraw z końca świata połączona z wędzoną śliwką. Wino w połączeniu z pysznym makaronowym daniem przyniesie nam mnóstwo kulinarnych uniesień.

Jakie wino do spaghetti carbonara?

Spaghetti carbonara to – zaraz po spaghetti bolognese – najpopularniejsza forma przygotowania tego makaronu. Sos carbonara, który oryginalnie wywodzi się z rzymskiego regionu, jest jednak znacznie młodszy od swojego pomidorowego konkurenta. Jego receptura powstała bowiem w czasach drugiej wojny światowej.

Podstawą carbonary są żółtka jaj, boczek, sery: pecorino i parmezan, a także sól, pieprz i oliwa. Sos, jaki powstanie z połączenia wszystkich składników, przybierze barwę białą, toteż – zgodnie z niepisaną zasadą łączenia kolorów dań z kolorami wina – najlepszym wyborem będzie tutaj wino białe.

Aby wydobyć z naszej potrawy najlepsze smaki, dobrze jest podać do niej wytrawny Sauvignon Blanc czy też białe wino Rioja. Ich prosty, ale rześki smak doskonale podkreśli sos carbonara.

W poszukiwaniu idealnego wina do kolacji, której głównym daniem będzie spaghetti carbonara, polecamy bliżej przyjrzeć się poniższym propozycjom:

Ten biały, wytrawny Sauvignon Blanc będzie cudownym dopełnieniem wytrawnej kolacji alla carbonara. Egzotyczny aromat cytrusów zabierze nas w śródziemnomorską podróż, a smak, w którym dominuje ananas połączony ze słodką brzoskwinią, rozpieści nasze kubki smakowe. Wino z pewnością zaskarbi sobie serca wielbicieli spaghetti carbonara swoją prostotą i świeżym posmakiem.

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji