Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Wino Muscat – historia świata zamknięta w butelce

Wino Muscat – historia świata zamknięta w butelce

Wytrawni smakosze win najczęściej rozpoczynają swoją degustacyjną przygodę właśnie od niego. Ci, którzy go nie znają, koniecznie powinni to zmienić. Muscat. Jedna z najstarszych odmian udomowionych winogron (i wina!) na świecie. Czy to wszystko, co powinniśmy o nim wiedzieć? Zdecydowanie nie!

Sprzyjający klimat terenów śródziemnomorskich sprawił, że już w okresie starożytności rozwijały się na nich bujne winorośle muscatowe, które Grecy czy Rzymianie wykorzystywali głównie do uprawy winogron stołowych, deserowych, które podawali w formie codziennej przekąski. Później jednak – urzeczeni ich słodkim smakiem i ciekawym, winnym aromatem – zaczęli wykorzystywać owoce tego szczepu do produkcji wina – najważniejszego trunku ludzi starożytnych. Istnieją jednak również teorie mówiące o pierwszeństwie Egipcjan i Persów – to ponoć w ich kulturze znacznie wcześniej istniały szczepy oraz wina „muskato-podobne”, będące pradziadkami muskatów znanych nam ze starożytnego Rzymu czy Grecji.

Dziś znamy około 200 przedstawicieli rodziny Muscat, obecnych w przeróżnych zakątkach świata. Choć w większości przypadków nie są one ze sobą blisko spokrewnione, przez stulecia nosiły podobne nazwy i łechtały podniebienia zarówno zwykłych ludzi, jak i tych szlachetnie urodzonych.

Warto poznać bliżej 4 najpopularniejsze odmiany Muskata:

Muscat blanc à petits grains – czyli w wolnym tłumaczeniu: Muscat biały z drobnym gronem (drobnymi jagodami winogrona). Ten rodzaj muscata króluje w krajach położonych nad basenem Morza Śródziemnego i stamtąd też posiada swój szlachetny rodowód. Najważniejszymi miejscami upraw muscata drobno-jagodowego są jednak greckie i włoskie wyspy i wybrzeża, a także Hiszpania.

Szczep Muscat blanc à petits grains podbił serca wielbicieli wina na całym świecie. Nic więc dziwnego, że w różnych częściach świata posiada swoją własną nazwę. We Włoszech to po prostu Muscat Blanc, w Hiszpanii – Muscat de Grano Menudo, a we Francji – Muscat de Frontignan. Bez względu jednak na to, jaką nazwę nosi, ta odmiana Muscata wykorzystywana jest do produkcji win zarówno lekkich, słodkich, jak i musujących i uznawana jest za najważniejszą na świecie.

Muscat Aleksandryjski – a więc Muscat d’Alexandrie – jak sama jego nazwa wskazuje – wydawać by się mogło, że wywodzi się z terenów egipskich. Badania genetyczne wykazały jednak ciekawe związki między muscatem aleksandryjskim a muscat blanc à petits grains. W odróżnieniu jednak od swojego genetycznego kuzyna, muscat aleksandryjski wytwarza owoce większe, bardziej owalne niż okrągłe.

Najczęściej tego szczepu używa się do wytwarzania win słodkich – niezwykle popularnych w Hiszpanii, Francji i Portugalii. W niektórych miejscach jednak ta odmiana muscata nie jest traktowana jako główny składnik trunku. Często stanowi on jedynie dodatek do muscata blanc à petits grains.

Muscat Ottonel – mimo że nie do końca wiadomo, skąd genetycznie się wywodzi, znalazł swoje miejsce głównie w krajach Europy Środkowej, gdzie występuje nieco chłodniejszy, bardziej umiarkowany klimat kontynentalny niż nad basenem Morza Śródziemnego. Jego uprawy znajdziemy głównie w Bułgarii, Rumunii, Czechach, w Rosji, Kazachstanie czy na Ukrainie. Jest również dosyć ważną odmianą jaką można znaleźć w Alzacji. Z tego szczepu powstają zwłaszcza wina dość neutralne, smakowo „spokojne”.

Muscat Hamburski – tak zwany Muscat de Hambourg – najpewniej jest skrzyżowaniem genetycznym muscata aleksandryjskiego z odmianą czerwoną – zwaną Trollinger. Warto pamiętać, że muscat hamburski cechuje się ciemnym zabarwieniem skórki, co w porównaniu do innych muscatów jest cikawym wyjątkiem. W związku z jego oryginalną „urodą” nierzadko nazywany jest Czarnym Muskatem.

Z muscatu hamburskiego produkuje się głównie wina stołowe i deserowe.

Wino Muscat – do czego pasuje?

Po lekcji teorii przyszedł czas na praktykę! Z czym najlepiej będzie pasował muscat? Przy jakich potrawach należy go serwować?

Oczywiście – jak zawsze – wszystko zależy od rodzaju wina, które zakupimy. Jeśli będzie to odmiana o mocnym, aromatycznym charakterze, zdecydowanie powinniśmy połączyć ją z kuchnią podobną – również wysoce intensywną – w tej materii dominują kuchnie azjatyckie, gdzie moc przypraw stoi zawsze na pierwszym miejscu. Równie dobrze sprawdzą się przy kuchni hinduskiej czy japońskiej oraz wszędzie tam gdzie do dań używa się dużej ilości ziół i przypraw.

Muscaty o smaku wytrawnym natomiast wzbogacą dania, których głównymi składnikami jest drób, ryba lub mięso cielęce.

Muscaty słodkie – stołowe i deserowe – najlepiej spełnią swoją funkcję, gdy zaserwujemy je z przekąskami, takimi jak deska serów.

Osobną kategorię stanowią muscaty musujące – często wykorzystywane do świętowania uroczystych okazji. Muscaty musujące bezbłędnie będą smakowały nam bez konieczności łączenia ich z żadnym daniem.

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji