Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Wino bez siarczanów – co to znaczy?

Wino bez siarczanów – co to znaczy?

Od 2012 roku każdy producent wina ma obowiązek zamieszczania na etykiecie informacji o obecności siarczanów. Tak naprawdę wina bez siarki nie istnieją, ponieważ jest to naturalny proces fermentacji, który zachodzi podczas produkcji. Dlaczego więc należy podkreślać obecność tego produktu? Ponieważ są wina, w których nie użyto dodatkowych ilości siarki lub są dodane w minimalnej ilości. A mowa o winach naturalnych, wytwarzanych w winnicach biologicznych. Obecność tejże informacji na etykiecie gwarantuje nam, że do wina nie dodano związków siarki (przy zawartości powyżej 10 mg/l należy zaznaczyć, że wino zawiera siarczyny). Generalnie w winach ekologicznych ilość siarki jest mniejsza o 50% niż w tradycyjnym winie konwencjonalnym.

Do czego służy siarka w tym trunku?

Otóż bardzo często winogrona siarkuje się chwile po zbiorach. Konserwacja, ma działanie bakteriobójcze, zapobiega utlenianiu, stabilizuje wino, zapobiegając ponownej  fermentacji trunku nalanego już do butelki. Ciekawostką jest fakt, iż zgodnie z przepisami europejskimi dopuszcza się maksymalną zawartość CO2 w tradycyjnych winach czerwonych (160 mg/l), w białych (210 mg/l) i słodkich (400 mg/l). Dzieje się tak, ponieważ wino czerwone zawiera naturalne przeciwutleniacze, zaś słodkie jest podatne na oksydację.

Czy można zrobić wino bez dodatku siarki?

Oczywiście, że tak. Tutaj najważniejsze jest zdrowie winogron oraz higiena w piwnicy. Czynniki te zmniejszają ryzyko zakażenia mikrobiologicznego, czyli zepsucia się wina. W europejskim prawie każdy producent ma obowiązek zamieścić informację o zawartości siarczynów, jeśli ich ilość jest wyższa niż 10 mg/l, a w 2012 roku wprowadzono zobowiązanie o komunikacie pochodnych białka kurzego, które służy stabilizacji i klarowaniu wina.

Przeczytaj także: WINA BEZALKOHOLOWE - CZY WARTO SPRÓBOWAĆ? WYBÓR WIN BIAŁYCH I CZERWONYCH Z CAŁEGO ŚWIATA

Siarka w winie naturalnym

Wino organiczne (rodzaj wina naturalnego) podczas produkcji jest wolne od chemicznych nawozów, pestycydów, fungicydów lub herbicydów (dopuszczalna jest jedynie tzw. mieszanka bordoska), GMO, a użycie siarczanów ograniczone jest o co najmniej 30%. Natomiast wina biologiczne zawierają ilość nieprzekraczającą poziomu SO2 – 40 mg/l w winie białym i 30 mg/l w czerwonym.

Nasze propozycje win bez dodatków siarczynów

Czerwone Cofama, ULLS DE MEL RED “NATURAL”, które powstaje z wyselekcjonowanych gron, zbieranych ręcznie, fermentowane na lokalnych drożdżach. W smaku bogate, a zarazem delikatne. Możemy wyczuć balsamiczny aromat śliwek oraz malin o długim finiszu przypraw.

Młode, biodynamiczne Isabelle Et Bruno Perraud, Brut De Cuve 2020. Wino to zostało wyprodukowane z gron winnicy pochodzących z Vauxrenard, która od 22 lat jest certyfikowana ekologicznie i biodynamicznie. W smaku charakteryzuje się zbalansowaną kwasowością oraz nutami malin. Z czasem zmienia się na bardziej wyraziste i intensywne.

Rubinowo-czerwone Le Carline Refosco  szczepu refosco z Włoch. Możemy w nim wyczuć bukiet ziół, a w młodości malinę. W wieku 2-3 lat nabiera wytrawnego smaku. Wino to jest niebywale aksamitnym i harmonijnym trunkiem.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą w naszej wirtualnej winiarni zielonebutelki.pl i życzymy owocnych zakupów. Na zdrowie!

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji