Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Czerwone wino z Francji – idealna propozycja na kolacje – zielonebutelki.pl

Czerwone wino z Francji – idealna propozycja na kolacje – zielonebutelki.pl

Francja niewątpliwie kojarzy nam się z dobrym, czerwonym winem. Najsłynniejsze szczepy winorośli win takich jak czerwone Merlot czy Cabernet Sauvignon wywodzą się właśnie z Bordeaux. Generalnie we Francji jest aż 50 regionów, gdzie winnice są na licznych obszarach, a w ciągu roku szacuje się, iż produkuje się około 47 mln hektolitrów trunku, w tym sami Francuzi konsumują około 28 mln. Jeśli więc planujesz pyszną kolację, nie możesz zapomnieć o eleganckim, czerwonym winie, które dopełni posiłek aromatem oraz sprawi, że atmosfera przy stole będzie bardziej swobodna i przyjazna. W tym artykule omówimy zjawisko „paradoksu francuskiego”, które powstało w 1992 roku oraz wybierzemy najlepsze czerwone wino do kolacji. Zapraszamy do lektury!

Wino czerwone jest świetnym dodatkiem do długo dopieszczanych, aromatycznych potraw. Jego barwa jest zależna od czasu leżakowania i regionu oraz niewątpliwie zawsze wypada elegancko. Świetnie pasuje niemal na każdą okazję, a do kolacji jest wręcz idealne. Dlaczego warto zdecydować się na czerwone wino przy posiłku? Ma ono mnóstwo właściwości zdrowotnych, które były doceniane już w starożytności. Trunek ten pity podczas posiłku, zwiększa wydzielanie śliny i produkcję enzymów trawiennych, usprawnia trawienie, chroni żołądek oraz przewód pokarmowy przed infekcjami, działa przeciwbakteryjnie, a także sprzyja przyswajaniu żelaza i produkcji czerwonych krwinek. Ciekawostką jest fakt, iż Francuzi z regionu Bordeaux najrzadziej chorują na choroby serca, w porównaniu do osób z innych części świata. Jest to zasługa czerwonego wina spożywanego systematycznie i w niewielkich ilościach. Zjawisko to nazywamy „paradoksem francuskim”, który wskazuje, iż w populacji tej występuje stosunkowo niski wskaźnik zachorowań na chorobę wieńcową. Wino czerwone posiada nie tylko wiele walorów zdrowotnych, ale również smakowych.

Z czym łączyć czerwone wino?

- Czerwone wino lekkie i świeże – najczęściej posiada jasno-rubinową barwę, jest kwaskowate i subtelne. Wzmacnia smak dań, nie tłumiąc ich. Najlepiej serwować je z lekkimi potrawami, takimi jak sałatki z dodatkiem ziół, ryb i owoców morza, wiosennych, letnich warzyw, a także cielęciny czy jagnięciny. Jest nim np. słynne Pinot Noir w którym wyczuwalne są aromaty malin, truskawek i wiśni.

- Czerwone wino dobrze zbudowane – ma w sobie wysoką zawartość tanin oraz owoców. Lubi towarzystwo pikantnych i niezbyt ciężkich posiłków. Jeśli więc planujesz kolację z dodatkiem takiego czerwonego wina, koniecznie podaj makaron z sosem śmietanowym, zupę krem, duszoną wołowinę lub indyka. Świetnie komponuje się też z przyprawami, takimi jak cynamon, goździki, szafran czy kmin. Naszą propozycją jest Sangiovese, w którym dominują aromaty malin, anyżku oraz fiołków.

- Czerwone wino mocne i pikantne – pokochają je miłośnicy intensywnych smaków. Posiada w sobie wysoką zawartość alkoholu i koncentrację owoców. Przygotuj na kolację gulasz lub stek z dodatkiem sosu na bazie gorzkiej czekolady i podaj Merlot, a zachwycisz i zaskoczysz oryginalnym smakiem. Wino to kryje w sobie aromat śliwek, czarnych wiśni oraz jeżyn i jagód. Wraz z upływem lat wino to nabiera ziołowych lub karmelowych nut.

Generalnie wino czerwone najlepiej smakuje z ciemnym, czerwonym mięsem, pomidorowymi sosami, takimi jak bolognese, deserami na bazie czekolady i truskawek czy wiśni.

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji