Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

W jakiej temperaturze powinniśmy serwować wino?

W jakiej temperaturze powinniśmy serwować wino?

Istnieją zasady, podawania wina czerwonego jak i białego, są one łatwe do zapamiętania, a dzięki nim będziesz mógł zabłysnąć w gronie przyjaciół i poczuć się jak prawdziwy sommelier.

Pierwszą zasadą jest im wino jest cieplejsze, tym ma bardziej złożony smaki i ciekawe nuty na podniebieniu. Z pewnością kiedyś próbowałeś czerwonego wina grzanego z dodatkiem przypraw korzennych i cytrusów. Dotyczy to jednak tylko tych win, które mają zdecydowanie bardziej złożony aromat. Ciekawostką jest fakt, iż powinno podawać się wina cieplejsze te, które dojrzewają w beczkach.

Drugą zasada nam mówi aby nie przechłodzić wina, oczywiście jest tutaj mowa o winie białym. Aromatyczne szczepy takiej jak np. sauvignon blanc lub riesling możemy serwować mocniej schłodzone, podkreśli to ich świeży, lekki smak. Warto jednak przed podaniem wyjąć je z lodówki i odczekać około pół godziny.

Aby to zobrazować przedstawimy to Państwu w łatwej do zapamiętania rozpisce z najpopularniejszymi winami.

Aromatyczne wina białe takie jak Riesling, Gewurztraminer czy Muscat najlepiej podawać w temperaturze 11-12°C.

Ciężkie i złożone białe wina tj. Chardonnay, Semillon, Chenin Blanc w temp. 9-10°C.

Lekkie w smaku wina białe: Sauvignon Blanc,Pinot Grigio, Pinot Blanc serwować w 7-8°C.

Nie możemy pominąć wina różowego, a jest nim np. Bardolino, czy Wina Kalifornijskie podawajmy schłodzone do 6-8°C.

Wszystkie wina musujące takie jak Szampan, Prosecco, czy Cava świetnie będą smakować również mocno schłodzone o temperaturze około 5-6°C.

Przechodząc do win czerwonych, tutaj sytuacja jest odwrotna, tak jak wspominaliśmy wyżej, idealnie będą smakować w wyższych temperaturach. Natomiast w zależności od ich intensywności, temperatura będzie się wahać od 14 do około 18 °C.

Lekkie czerwone wina, takie jak klasyczne Pinot Noir, podawajmy w temp. 14-15°C.

Średnio zbudowane wina czerwone np. Syrah lub Merlot - 16-17°C.

Natomiast jeśli lubisz ciężki i dobrze zbudowane wina czerwone tj. Cabernet Sauvignon, czy Wina z Bordeaux i Burgudnii, koniecznie serwuj je w temperaturze pokojowej 18 °C.

Zadbajmy o to aby nasze wino było podawane w odpowiednich kieliszkach, czerwone z szerokim kielichem, białe prostym. Podkreśli to ich smak, a my będziemy mogli się cieszyć genialnym aromatem.

Zapraszamy do przejrzenia oferty naszych wyśmienitych win białych, jak i czerwonych oraz przeczytania pozostałych artykułów. Na zdrowie!

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji