W jakiej temperaturze powinniśmy serwować wino?
Istnieją zasady, podawania wina czerwonego jak i białego, są one łatwe do zapamiętania, a dzięki nim będziesz mógł zabłysnąć w gronie przyjaciół i poczuć się jak prawdziwy sommelier.
Pierwszą zasadą jest im wino jest cieplejsze, tym ma bardziej złożony smaki i ciekawe nuty na podniebieniu. Z pewnością kiedyś próbowałeś czerwonego wina grzanego z dodatkiem przypraw korzennych i cytrusów. Dotyczy to jednak tylko tych win, które mają zdecydowanie bardziej złożony aromat. Ciekawostką jest fakt, iż powinno podawać się wina cieplejsze te, które dojrzewają w beczkach.
Drugą zasada nam mówi aby nie przechłodzić wina, oczywiście jest tutaj mowa o winie białym. Aromatyczne szczepy takiej jak np. sauvignon blanc lub riesling możemy serwować mocniej schłodzone, podkreśli to ich świeży, lekki smak. Warto jednak przed podaniem wyjąć je z lodówki i odczekać około pół godziny.
Aby to zobrazować przedstawimy to Państwu w łatwej do zapamiętania rozpisce z najpopularniejszymi winami.
Aromatyczne wina białe takie jak Riesling, Gewurztraminer czy Muscat najlepiej podawać w temperaturze 11-12°C.
Ciężkie i złożone białe wina tj. Chardonnay, Semillon, Chenin Blanc w temp. 9-10°C.
Lekkie w smaku wina białe: Sauvignon Blanc,Pinot Grigio, Pinot Blanc serwować w 7-8°C.
Nie możemy pominąć wina różowego, a jest nim np. Bardolino, czy Wina Kalifornijskie podawajmy schłodzone do 6-8°C.
Wszystkie wina musujące takie jak Szampan, Prosecco, czy Cava świetnie będą smakować również mocno schłodzone o temperaturze około 5-6°C.
Przechodząc do win czerwonych, tutaj sytuacja jest odwrotna, tak jak wspominaliśmy wyżej, idealnie będą smakować w wyższych temperaturach. Natomiast w zależności od ich intensywności, temperatura będzie się wahać od 14 do około 18 °C.
Lekkie czerwone wina, takie jak klasyczne Pinot Noir, podawajmy w temp. 14-15°C.
Średnio zbudowane wina czerwone np. Syrah lub Merlot - 16-17°C.
Natomiast jeśli lubisz ciężki i dobrze zbudowane wina czerwone tj. Cabernet Sauvignon, czy Wina z Bordeaux i Burgudnii, koniecznie serwuj je w temperaturze pokojowej 18 °C.
Zadbajmy o to aby nasze wino było podawane w odpowiednich kieliszkach, czerwone z szerokim kielichem, białe prostym. Podkreśli to ich smak, a my będziemy mogli się cieszyć genialnym aromatem.
Zapraszamy do przejrzenia oferty naszych wyśmienitych win białych, jak i czerwonych oraz przeczytania pozostałych artykułów. Na zdrowie!
Napisz komentarz Cancel Reply