Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Wino na Wigilię

Wino na Wigilię

Nadchodzi ten piękny moment, kiedy możemy usiąść wspólnie przy elegancko nakrytym stole i rozkoszować się czasem z rodziną. Przygotowaliśmy kilkanaście potraw, zapakowaliśmy prezenty, podaliśmy tradycyjny kompot z suszu do kolacji, a co z winem? Niewątpliwie celebracja kojarzy się z rozmową, ukochanymi osobami tuż obok oraz znakomitym alkoholem, który możemy degustować podczas posiłku. Zapraszamy do przeczytania artykułu o winach na Wigilię.

Czy wypada pić wino na Wigilii?

Odwołując się do religii katolickiej, często zastanawiamy się, czy wino możemy podawać podczas wieczerzy wigilijnej? Czy jest to grzech? Czy może nie należy z niego rezygnować? Otóż zależy od nas samych, religii i konkretnej kultury, a cytując samego Hipokratesa - „Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna – wszystko z umiarem”.  Tyczy to się również tej kwestii. Oczywiście nie każdy musi je kosztować, jest to sprawa indywidualna, którą zawsze należy zaakceptować. Zdecydowanie nie chcemy niepotrzebny konfliktów i pytań od rodziny. Dlatego szanujmy zdanie innych osób przy wigilijnym stole. Cieszmy się tak wyjątkowym czasem i kosztujmy wyczekiwanych dań, które mamy okazję jeść tylko raz w roku.

Dlaczego warto kosztować wino, przy potrawach wigilijnych?

Polskie potrawy wigilijne nie należą do lekkostrawnych. Genialne pierogi, uwielbiane przez większość, grzyby, kapusta, rozpływający się w ustach sernik, makowiec, na samą myśl robimy się głodni! Zadbajmy więc o nasze zdrowie i samopoczucie, po tak obfitej kolacji. Wino, a w szczególności to czerwone, posiada wiele właściwości zdrowotnych, w tym wspomaga trawienie. Czemu jest to zawdzięczane? Otóż pite podczas posiłku powoduje że, organizm produkuje enzymy trawienne, reguluje poziom cukru, metabolizm, a w tym zmniejsza się ilość odkładanego tłuszczu. Poczujesz się zdecydowanie lepiej po jednej lampce. Włosi piją je niemal codziennie do obiadu, Ty też możesz wziąć z nich przykład i się rozluźnić po całym ciężkim dniu przygotowań.

Jakie wino wybrać do potraw?

Zachęcające wigilijne potrawy takie jak ryby, wcześniej wspominane pierogi, czy słodkie wypieki lubiątowarzystwo odpowiedniego wina. Zaczynając od ryb, które przygotowujemy najczęściej z dodatkiem masła i ziół, warto jest je łączyć z klasycznym czerwonym Pinot Noir. Natomiast jeśli na Twoim stole króluje karp w galarecie, postaw na białe Chardonnay. A co z tradycyjną kapustą z grzybami? Idealnie skomponuje się z czerwonym, lekkim i kwasowym szczepem. Generalnie możemy postawić na dwa lub trzy gatunki, ponieważ wigilijne potrawy są lekko kwaśne i tłuste. Teraz nasuwa się nam pytanie, ile butelek? Praktykuj zasadę: 1 butelka na 4 osoby dorosłe, to zawsze się sprawdza! Postaw na klasyki, które są uznawane przez większość, a dzięki temu zadowolisz każdą osobę.

My z całego serca życzymy Państwu, przede wszystkim zdrowych i spokojnych Świąt w gronie najbliższych, oraz spędzenia niezapomnianych chwil kosztując wyjątkowe smaki wigilijnych potraw, jak i aromaty wysokiej jakości win.

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji