Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Czym są wina naturalne ?

Czym są wina naturalne ?

Czym są wina naturalne?  

 

Najprościej rzecz ujmując, wino naturalne to takie, do którego nic nie dodano i nic mu nie zabrano. Takie, na którym nie dokonano żadnych zmian poprzez: koncentrowanie go w procesie odwróconej osmozy, wygładzanie przy pomocy mikroutleniania, koloryzowanie skondensowanym sokiem z winogron, szaptalizację, dealkoholizowanie, dokwaszanie, dodawanie enzymów, tanin czy bakterii malolaktycznych. 

Mikrobiologiczne życie winnicy umożliwia zarówno udaną fermentację, jak i stworzenie wina, które jest w stanie przetrwać bez pomocy technologicznej. Utrzymanie zdrowych siedlisk w winnicy dla tych drobnoustrojów ma fundamentalne znaczenie dla naturalnego hodowcy wina. To mikrobiologiczne życie podąża za winogronami do winnicy, przekształca sok, a nawet trafia do końcowego produktu w butelce. Wino naturalne jest zatem dosłownie żywym organizmem. 

 
Cały ten proces wcale nie jest dla winiarza „nieinterwencyjny”, jak zwykło się mawiać o winach naturalnych i wymaga ciągłego zaangażowania. Wino naturalne w pewnym sensie wymaga więcej interwencji ze strony producenta niż wina nowoczesne, których proces produkcji od początku do końca oparty jest na wykorzystaniu maszyn, czyli z punktu widzenia winiarza jest w dużej mierze zautomatyzowany. 

 

Chociaż obecnie nie istnieją prawne definicje wina naturalnego, istnieją różne oficjalne definicje ustalone przez grupy producentów w różnych krajach, w tym we Francji, Włoszech i Hiszpanii. Te samoregulujące karty jakości są znacznie surowsze niż przepisy narzucone przez oficjalne jednostki certyfikujące ekologiczne lub biodynamiczne. Wszystkie wymagają minimalnej uprawy ekologicznej w winnicy i zabraniają stosowania jakichkolwiek dodatków, pomocy przetwórczych lub ciężkich urządzeń manipulacyjnych w winnicy.  Francuski SAINY, na przykład, jest najściślejszy ze wszystkich, nie dopuszcza żadnych dodatków, ale toleruje całkowitą filtrację. W przypadku AVN całkowite poziomy siarczynów ustala się na 30 mg / l dla win czerwonych i musujących, podczas gdy suma dla białych wynosi 40 mg / l (niezależnie od cukru resztkowego). Natomiast w przypadku włoskiego VinNatur ogólny poziom maksymalnego siarczynu wynosi 50 mg / l. Poziom 3 Renaissance des Appellations jest również bardzo surowy we wszystkich aspektach zastosowanych dodatków i przetwarzania, ale pozostaje niejasny w odniesieniu do dopuszczalnych całkowitych poziomów siarczynów.  

W chwili obecnej Francja oficjalnie zaczyna uznawać wina naturalne, które sprzedawane będą pod nazwą „vin méthode nature”. Dzieje się tak ponieważ obecne przepisy europejskie zabraniają używania słowa wino “naturalne” na etykietach. Nazwa ta zostanie objęta trzyletnim okresem próbnym i aby używać na etykietach terminu „vin méthode nature”, wino musi być produkowane z ręcznie zbieranych winogron z certyfikowanych winorośli ekologicznych i wytwarzane z miejscowych drożdży. Wszystkie powyższe kryteria zostały stworzone przez Unię Wina Naturalnego we współpracy z francuskim Ministerstwem Rolnictwa oraz Francuskim Narodowym Instytutem Pochodzenia i Jakości. 
 
Każdy winiarz podejdzie do procesu produkcji wina na różne sposoby. Większość dołoży wszelkich starań, aby nie ingerować w prawdziwy smak wina ani nim manipulować. 

Wspólnym czynnikiem jest poświęcenie się winogronu i zapewnienie, że jego czysty, surowy smak jest obecny w winie. Niektórzy będą uprawiać specjalne winogrona lub pracować z rzadkimi, zagrożonymi lub rodzimymi odmianami. Inni używają jednego z sześciu szlachetnych winogron , a wielu używa mieszanki winogron. Większość jest uprawiana lokalnie przez wytwórnię win lub zaufanych rolników prowadzących zrównoważony rozwój. 

Wiele winnic stara się używać jak najmniej zaawansowanych technologii. Podczas fermentacji i starzenia często używają glinianych garnków i amfor. Niektórzy używają nowych dębowych beczek, a niektórzy używają stali nierdzewnej.  

W przeciwieństwie do większości współczesnych win, naturalni winiarze unikają dodatków. Zastosowanie dwutlenku siarki jest jednak przedmiotem dyskusji. Siarczyny pomagają ustabilizować wino i zapobiegają skierowaniu go do butelki. Niektórzy producenci decydują się na dodanie minimalnej ilości, podczas gdy inni całkowicie unikają siarczynów. 

Ogólnie rzecz biorąc, wytwarzanie naturalnych win jest ryzykownym biznesem, który wymaga wielu eksperymentów, aby wszystko było w porządku. Każde wino podlega dowolnej liczbie rzeczy, które mogą pójść nie tak. Podczas gdy można przyzwyczaić się do różnic w rocznikach, smak naturalnych win może się zmieniać z jednej butelki na drugą. 
 
Wino naturalne nabiera tempa, ale jeszcze nie dotarło do każdego zakątka kraju. W Polsce świadomość konsumencka wzrasta jednak mimo to styl konsumpcyjny Polaków głęboko zakorzeniony jest w tradycji i mimo tego, że wino naturalne wypada lepiej w stosunku ceny do jakości na tle 5% piwa rzemieślniczego, wybór pada na to drugie.   

Jeżeli chcecie przekonać się jak smakuje naturalne wino nie musicie szukać daleko. Mamy przygotowana dla was bogatą ofertę winnic.

Zeropuro z winami takimi jak:  

Zeropuro Prismae, Pecorino - pasujące do makaronów, tłustych ryb i owoców morza.
Zeropuro Clorofillae, Malvasia - charakteryzujące się nutami roślinnymi i balsamicznym zapachem.
Zeropuro Landae, Pinot Grigio - o świeżym i mlecznym smaku 

 

Haider:  

PET NAT Rosé -  eleganckie wino musujące o niskiej zawartości alkoholu
PET NAT Dynamikus -  naturalnie musujące o smaku grejpfruta i marakui 

 

Isabelle et Bruno Perraud: 

Morgon Cote Du Py 2018 - pięknie zintegrowane o długim finiszu 

 

 

Na koniec jeszcze kilka wskazówek jak obchodzić się z winem naturalnym: 

Kupuj naturalne wina od lokalnych sprzedawców, aby zmniejszyć ryzyko zepsucia się transportu. 

Pij w ciągu roku od zakupu (chyba że zawierają siarczyny). 

Przechowuj w lodówce, piwnicy lub lodówce do wina. 

Nigdy nie pozwól, aby Twoje butelki przekroczyły 26,7 ºC. 

Trzymaj naturalne wina z dala od wszystkich źródeł światła (nawet diod LED i świetlówek!). 

Wina otwarte zamykaj korkiem i przechowuj w lodówce 

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji