Piwo bezglutenowe – co warto o nim wiedzieć?
Producenci piwa bezglutenowego sprawili, że osoby chore na celiakię lub uczulone na gluten nie muszą rezygnować z lubianego trunku. Piwo bez glutenu smakuje równie dobrze, co klasyczne. Jak wygląda proces jego produkcji i które piwa „gluten-free” są godne polecenia? Sprawdźmy!
Piwo tradycyjne a piwo bezglutenowe
Piwo pozbawione glutenu smakuje niemal dokładnie tak samo, jak piwo klasyczne. Przeciętny smakosz nie odróżni tych dwóch rodzajów trunku wyłącznie po smaku. Obniżona ilość glutenu nie powoduje utraty jakości piwa i jego walorów smakowych. Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami piw widoczna jest w ich składzie. Gluten występuje w zbożach, takich jak pszenica, jęczmień czy żyto. Tradycyjne piwo tworzone jest głównie ze słodu jęczmiennego. Produkując piwo bezglutenowe, wykorzystuje się zatem inne składniki – m.in. kukurydzę, ziarna sorgo, grykę, a nawet ryż. Istnieją również piwa bezglutenowe produkowane ze słodu jęczmiennego. W tym przypadku zawartość glutenu redukowana jest w procesie produkcji.
Jak powstaje piwo bezglutenowe?
Proces powstawania piwa bezglutenowego jest podobny, jak w przypadku klasycznego piwa. Podczas fermentacji trunek na słodzie jęczmiennym poddawany jest jednak specjalnym procedurom. To właśnie one umożliwiają eliminację glutenu z piwa, poprzez rozbijanie łańcuchów białkowych na krótsze. Obowiązkowe są również szczegółowe badania, przeprowadzane zarówno na etapie produkcji, jak i po jej zakończeniu. Mają one potwierdzić, że ostateczny produkt rzeczywiście nie zawiera glutenu. W przeciwnym razie osoby, które nie mogą spożywać glutenu, mogłyby mieć przy wyborze piwa pewne wątpliwości.
Popularność piw bezglutenowych
W polskich marketach i sklepach alkoholowych znaleźć można coraz więcej piw pozbawionych glutenu. Są to pozycje zarówno z browarów działających na terenie Polski, jak i tych zagranicznych. Na ich etykietach zawsze umieszczony jest symbol przekreślonego kłosa, charakterystyczny dla wszystkich wyrobów „gluten-free”. Co więcej, na butelce powinna znaleźć się informacja o wartości ppm. Zawartość glutenu w piwach bezglutenowych jest niższa niż 20 ppm. Zazwyczaj są to klasyczne lagery czy pilsnery. Jednym z najpopularniejszych polskich browarów, produkujących piwo bezglutenowe, jest Kormoran. Ze swoich piw „gluten-free” słynie również polski Browar Jana. Tworzone przez tych producentów trunki smakują równie dobrze, co piwa z glutenem, a są rozwiązaniem w pełni bezpiecznym dla osób nietolerujących tej grupy białek. Oferta piw bezglutenowych zwiększa się z roku na rok. Wierzymy, że za kilka lat ich ilość będzie tak duża, jak w przypadku piw tradycyjnych.
Z problemami trawiennymi i nietolerancjami pokarmowymi boryka się coraz więcej osób. Dzięki temu, że producenci piw wychodzą im naprzeciw, nie muszą one rezygnować z tej przyjemności. Piwo bezglutenowe to prawdziwy hit ostatnich lat. Za jakiś czas z pewnością będzie cieszył się jeszcze większą popularnością niż obecnie!
Po więcej piwa bezglutenowego zapraszamy do naszego sklepu internetowego: zielonebutelki.pl gdzie znajdziesz duży wybór piw kraftowych.
Ratujecie mi życie, nie wiedziałam że jest coś takiego