Francja – regiony winiarskie warte poznania
Wina pochodzące z Francji to jedne z najpopularniejszych trunków na całym świecie. Francuskie regiony winiarskie kojarzone są z wieloletnią tradycją, dobrym położeniem geograficznym i wysokiej jakości glebami. Które z nich szczególnie warto znać?
Nie od dziś wiadomo że Francja jest jednym z czołowych krai produkującej wina. Swoją pozycje zawdzięcza wieloletniemu doświadczeniu, winiarzy którzy z roku na roku udoskonali techniki produkcji wina. Wino Francuskie rozpoczęło swoją historię od I wieku n.e. nad doliną Rodanu. Poniżej zaprezentowaliśmy kilka najważniejszych regionów z którymi warto się zapoznać.
Bordeaux - największy region winiarski na świecie
Jednym z najpopularniejszych winiarskich regionów Francji jest Bordeaux. To największy taki obszar na całym świecie, nazywany francuską stolicą wina. Istnieje tam ponad 8 tysięcy château, czyli posiadłości winiarskich. W regionie tym najczęściej wytwarza się długowieczne czerwone wina wytrawne – stanowią one niemal 80% wszystkich trunków. W miejscowościach Pomerol i Saint-Émilion znajdziemy wina delikatniejsze, z kolei w Médoc – te o mocno owocowym aromacie. Pozostałe 20% to wina białe – te najwyższej jakości produkowane są w Graves. Wina czerwone Bordeaux tworzone są najczęściej ze szczepów Merlot, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon.
Dolina Loary - królestwo białego wina
Dolina Loary to po Bordeaux drugi obszar winiarski we Francji. W przeciwieństwie do niego, słynie ona głównie z win białych – zwłaszcza Muscadet. Produkuje się je w ilości ok. 2 milionów litrów rocznie. W regionie tym wyróżnia się kilka głównych miejscowości, zajmujących się produkcją tego wyjątkowego trunku. Mowa o Nantes, Centre, Anjou i Touraine. Najdłuższa rzeka Francji, Loara, regularnie otula winorośle przypływami. To dzięki temu wina mają taki smak i zapach, a region wyróżnia tak niepowtarzalny mikroklimat.
Najpopularniejszy region winiarski Szampania
Szampania to region znany z produkcji win musujących, nazywanych również szampanem. Wina musujące wytwarzane na innym obszarze, niezależnie od metody produkcji, nie mogą być już nazywane w ten sposób. Najważniejsze miejscowości, w których wytwarza się wysokiej jakości trunki, to Vallee de la Marne, Montagne de Reims oraz Cote de Blancs. Najistotniejszymi szczepami w Szampanii są m.in. Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Menieur.
Burgundia dla każdego miłośnika win Pinot Noir
Burgundia to kolejny region winiarski Francji, który warto znać. W jego środkowej części – Côte-d’Or – produkowane są najlepsze, prawdziwie wykwintne wina, głównie ze szczepu Pinot Noir. Ceny za butelkę idą w parze z wysoką jakością trunków. Najpopularniejszymi winnicami Burgundii są Clos Vougeot, Chambertin, La Romanee-Cont oraz Musigny. To właśnie w nich tworzy się delikatne czerwone i białe wina. Te drugie stanowią aż 61% całej produkcji!
Alzacja głównie z Rieslingiem i Gewrztraminerem
Alzacja to region, w którym tworzone są jedne z najlepszych białych win w całej Francji. Nazwy szczepów i miejscowości przypominają nieco te niemieckie, gdyż Alzacja położona jest przy granicy z Niemcami. Na obszarze tym produkuje się zatem duże ilości Gewurztraminera oraz Rieslinga – to jedyny taki region winiarski na terenie Francji. Znajdziemy tam również wina Pinot Gris czy Pinot Noir. Od miejscowości Marlenheim na północy po Thann na południu ciągnie się znany Alzacki Szlak Wina.
Prowansja - najstarszy region winiarski we Francji
Prowansja jest najstarszym regionem winiarskim we Francji, a jej klimat stwarza idealne warunki do uprawiania winorośli. Niemal 80% wszystkich produkowanych na tym obszarze win to wina różowe. Z tego powodu Prowansja kojarzy się raczej z delikatnymi, wakacyjnymi smakami, niż z wykwintnymi, intensywnymi aromatami.
Jeśli poszukujesz dobrych Francuskich win koniecznie zajrzyj na naszą stronę internetową: zielonebutelki.pl znajdziesz tam szeroki wybór win ekologicznych prosto z Francji.
This is a very good content. inspirational speaker