Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Wino różowe – do czego je podawać?

Wino różowe – do czego je podawać?

Wino różowe jest jednym z najstarszych rodzajów tego wyjątkowego trunku. Cechuje je aromat czerwonych owoców i lekki, orzeźwiający smak. Z czym podawać różowe wino, aby pokreśliło ono walory smakowe potrawy i dobrze się z nią komponowało?

 

Z czego powstaje różowe wino?

Wino różowe otrzymuje się z czerwonym odmian winogron. Najczęściej jest to orzeźwiający i lekki trunek. Sam proces jego tworzenia jest bardzo podobny do produkcji wina czerwonego. Co ciekawe, wino różowe wino nie ma zawsze tego samego koloru – może ono przybierać odcień od jasnego pomarańczu aż po fiolet. Różnica w barwie wynika bowiem z czasu maceracji winogron. Cecha, która wyróżnia wino różowe, to połączenie walorów smakowych zarówno wina białego, jak i czerwonego. Warto jednak pamiętać, że nie jest ono mieszanką tych dwóch trunków. To uniwersalny napój alkoholowy, który smakuje dobrze zarówno z deserami, jak i z daniami rybnymi czy makaronami. Warto pamiętać, że powinno się podawać je mocno schłodzone.

 

Aperitif przed daniem głównym

Różowe wino sprawdzi się doskonale jako aperitif przed posiłkiem. Warto wówczas dodać do niego kostkę lodu, która nada mu dodatkowego orzeźwienia. Ten wyjątkowy napój alkoholowy, podawany w niewielkich ilościach, bardzo dobrze pobudza apetyt przed daniem głównym.

 

Doskonały trunek do ryb, owoców morza i drobiu

Wino różowe idealnie współgra z lekkimi daniami mięsnymi, np. z drobiu. To także doskonała propozycja w przypadku prostych potraw z owoców morza lub ryb. Przykładowo, wytrawne różowe wino o większej kwasowości dobrze komponuje się z grillowanymi bądź smażonymi rybami. Nierzadko podaje się je także do tak popularnego sushi. Doskonale smakuje ono również podane w towarzystwie krewetek – zarówno solo, jak i z makaronem oraz sosem.

 rozowe wino w kieliszkach

A może… po włosku?

Różowe wino bardzo dobrze współgra również z daniami kuchni włoskiej – m.in. tradycyjną pizzą. Często podaje się je także z różnego rodzaju makaronami bądź risotto z warzywami i kurczakiem. Trunek doskonale podkreśla smak tego typu potraw. Wino różowe pasuje również do delikatnych, kremowych serów, np. holenderskich bądź szwajcarskich. Podając je do tego typu dań, warto postawić na wino półsłodkie lub słodkie. Bardzo dobrze równoważy ono ich słony smak, tworząc ciekawe połączenie.

 

Różowe wino i deser – duet idealny

Wino różowe – zwłaszcza półwytrawne lub wytrawne – można śmiało podawać nie tylko do obiadu, ale również ze słodkimi deserami. Mowa zarówno o deserach z lodami czy słodkimi kremami, jak i tych z owocami. Bardzo dobrze komponuje się ono także z różnego rodzaju ciastami. W przypadku deserów, warto sięgnąć m.in. po wariant musujący. Delikatne, orzeźwiające bąbelki wraz ze słodkościami stanowią bardzo ciekawe połączenie.

 

Różowe wino smakuje wyśmienicie również w wersji solo. To dobry pomysł zwłaszcza w upalne, letnie dni pełne słońca. Może być ono wykorzystywane również do tworzenia wyjątkowych drinków, np. z wodą sodową oraz lodem czy gazowanym Spritem i owocami.

 

Jakich smaków możemy się spodziewać w różowym winie?

 

Profil smakowy win różowych jest zwykle świeży i owocowy, możemy się w nim spodziewać w nim takich nut owocowych jak: truskawki, wiśnie, maliny, cytrusy, melon oraz kwiaty. Każde wino różowe będzie smakować nie co inaczej w zależności od szczepu winogron oraz od jego procesu produkcji.

Róże mogą być słodkie lub wytrawne, ale większość skłania się ku wytrawnej. Wina różowe  z Europy są zwykle bardziej wytrawne , z kolei wina wytwarzane po za Europą w Nowym Świecie, są zazwyczaj słodsze i bardziej owocowe. Oprócz rodzaju winogron używanych do produkcji ważnym czynnikiem jest również, klimat i metody produkcji.

 

Niektóre z najczęstszych rodzajów słodkich win różowych obejmują:

 

- Biały Zinfandel

- Biały merlot

- Różowe Moscato

 

Wytrawne róże są często wytwarzane z tych odmian winogron:

 

- Grenache

- Sangiovese

- Syrah

- Mourvèdre

- Carignan

- Cinsault

- Pinot Noir

 

Nasze polecane wina różowe:

Wino różowe: Cantina Orsogna, Cerasuolo

Cena: 50zł 

Pasuje do: Potrawy kuchni azjatyckiej, lekkie kremowe sery i delikatnie pleśniowe sery

Wino różowe: Rioja, Antonita Baica Rose

Cena: 46zł 

Pasuje do: pizzy, owoców morza, ryb oraz jako Aperiti

Wino różowe prossecoCorvezzo Prosecco Extra Dry Rose

Cena 60zł 

Pasuje do:  lekkie przekąski, owoce morza, aperitif,

Zapraszamy do naszego sklepu zielonebutelki.pl gdzie znajdziecie duży wybór win różowych. 

3 komentarzy

    • Avatar
      Gazia
      MAR 21, 2022

      haha a ja zawsze myślałam że jest robione z różowych winogron :D :D

    • Avatar
      Paula
      MAR 21, 2022

      piłam to prosecco!

    • Avatar
      CBD Dietitian
      SIE 23, 2022

      This is really a wonderful product for skin. CBD Dietitian

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji