Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Najnowsze wpisy

Kategorie

Jakie wino do kurczaka

Jakie wino do kurczaka

Dobranie odpowiedniego wina do potrawy to niezwykle istotna sprawa, zwłaszcza dla osób gustujących w tym trunku . Dzięki właściwemu dopasowaniu wina do dania możemy cieszyć się wzmocnionym bukietem smaków. Tak jest również, kiedy  serwujemy kurczaka, który sam w sobie nie jest zbyt aromatycznym mięsem. Jakie wino dobrać do takiego posiłku? Tego dowiesz się z niniejszego artykułu.

Jakie wino pasuje do kurczaka?

Ogólnie do drobiu najczęściej podaje się dobre, wytrawne, białe wino. Jest to spowodowane faktem, że to mięso jest mało aromatyczne i łatwo jest zdominować smak podanego dania. Inaczej jest gdy podajemy mięso z kaczki oraz indyka, do których to zazwyczaj najlepszym rozwiązaniem będzie wino czerwone. Natomiast w przypadku kurczaka, zazwyczaj najlepiej pasować będzie wino białe, natomiast jego rodzaj będzie zależny od samego sposobu przygotowania potrawy.

 

Do grillowanego kurczaka świetnym dodatkiem będą lekkie odmiany, takie jak chociażby Chardonnay czy Sauvignon Blanc. Mogą być również przyzwoite wina musujące, jak chociażby Prosecco. W przypadku smażonych kurczaków najlepszym wyborem okażą się wina aromatyczne, które jednak nie przeważą smaku potrawy. Jako przykład można podać przynajmniej znane nam wszystkim Rieslingi czy Pinot Grigio. Ciekawym rozwiązaniem może być zaserwowanie lekkiego wina czerwonego, jednak tutaj jest to w dużej mierze zależne od przypraw, którymi wzbogaciliśmy naszą potrawę.

Nie mam na stanie żadnego z tych win. Co teraz?

Na końcu warto zaznaczyć, że zasady dobierania wina do potrawy lepiej traktować jako wskazówki, niż twardo postawione reguły. Tak naprawdę to najlepiej będzie jeśli poeksperymentujemy i sami poznamy, co nam i naszym gościom najbardziej zasmakuje. Z pewnością złożone, czerwone wino może nie być najlepszym rozwiązaniem do gotowanego na parze kurczaka, jednak już w przypadku win różowych można by polemizować. Przykładowo jeśli odsłona naszego dania jest bardzo pikantna i nasączona tłustym klimatem, to możemy zastanowić się nad podaniem mocniejszego, bardziej aromatycznego wina. Natomiast w przypadku kurczaka serwowanego w eskorcie słodkich owoców, półsłodkie wina mogą spełnić swoją smakową powinność. Jednym słowem: eksperymentujmy!

 

Zobacz również:

 Jakie wino do steka wołowego

 Dla prawdziwych smakoszy – gulasz wołowy na czerwonym winie

Wino do sushi

Łączenie wina i serów

Wino do krewetek – które sprawdzi się najlepiej?

Napisz komentarz

*
**Nie publikowany
*Adres razem z http://
*
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji