Notice: Only variables should be assigned by reference in /home/zieloneb/public_html/zielonebutelki.pl/plugins/system/section/section.php on line 27
Uprawa biodynamiczna

Uprawa biodynamiczna (BIODYNAMIC FARMING)

Uprawa biodynamiczna to połączenie rolnictwa organicznego z zasadami antropozofii Rudolfa Steinera o przywracaniu siły i witalności ziemi. W tego typu uprawach szczególną uwagę zwraca się na wpływ kosmosu, stosowanie specjalnych kompostów i biopreparatów oraz używanie konkretnych roślin - dodając je do kompostu lub uwzględniając w płodozmianie. Hodowcy powinni jak najbliżej trzymać się biodynamicznego kalendarza siewu i sadzenia. Pomimo, że dla wielu z nas praktyki upraw biodynamicznych mogą wydawać się po prostu nieracjonalne, nie można nie zauważyć, że niemały procent najwspanialszych win świata powstaje właśnie na takich uprawach.

Nasze wina uprawy biodynamicznej

Powrót do przewodnika
uprawa zrównoważona - sustainable
Nazwa: Demeter Agriculture Bio-Dynamique
Kraje: Certyfikacja niemiecka (międzynarodowa)

Demeter International ma siedzibę główną w Niemczech i wiele oddziałów w różnych krajach, np.: Demeter France. Jest to największa organizacja certyfikująca wina pod względem uprawy biodynamicznej. Demeter wymaga od właścicieli winnic stosowania biodynamicznych praktyk przez cały rok, a wszystkie organiczne nawozy muszą być potraktowane zgodnie z praktykami przygotowania kompostu.