Notice: Only variables should be assigned by reference in /home/zieloneb/public_html/zielonebutelki.pl/plugins/system/section/section.php on line 27
Przewodnik

Uprawa konwencjonalna
(convencional farming)

Konwencjonalna uprawa winorośli, tak jak wielu innych produktów spożywczych, bardzo się zmieniła na przestrzeni ostatnich 50 lat. Wielu producentów wina, aby uzyskać duże zbiory w stosunkowo krótkim czasie, postanowiło skorzystać z chemicznej pomocy...

Dowiedz się więcej

Uprawa organiczna
(organic farming)

W uprawie organicznej nie ma genetycznie modyfikowanych produktów, sztucznych nawozów czy chemizacji. Nie znajdą Państwo tutaj ani pestycydów, ani syntetycznych środków ochrony roślin. Uprawa organiczna opiera się...

Dowiedz się więcej

Uprawa zrównoważona
(sustainable farming)

Podstawy uprawy zrównoważonej opierają się na używaniu naturalnych rozwiązań dla naturalnych problemów. Oznacza to, że w poszanowaniu dla środowiska, środki chemiczne będą używane w minimalnych dawkach i tylko wtedy, gdy zajdzie taka konieczność...

Dowiedz się więcej

Uprawa biodynamiczna
(biodynamic farming)

Uprawa biodynamiczna to połączenie rolnictwa organicznego z zasadami antropozofii Rudolfa Steinera o przywracaniu siły i witalności ziemi. W tego typu uprawach szczególną uwagę zwraca się na wpływ kosmosu, stosowanie specjalnych kompostów i biopreparatów...

Dowiedz się więcej

Cechy wspólne

Tym, co łączy wszystkie trzy sposoby upraw winorośli, z których wina mogą Państwo znaleźć w naszym sklepie, jest niechęć do pestycydów. Główną zasadą hodowców jest bycie proaktywnym i spostrzegawczym. Zamiast walczyć z insektami przez stosowanie coraz większej ilości chemii, wolą zwiększać mikrobiologiczne życie ziemi. Typowe środki chemiczne są zastępowane całkowicie, jak ma to miejsce w uprawach organicznych lub częściowo, jak to się dzieje w uprawach zrównoważonych. Zastępcze środki opierają się na wykorzystywaniu możliwości natury lub przyjaznych środowisku produktów. Dzięki temu winogrona uzyskane z takich krzewów winorośli charakteryzują się lepszą jakością i koncentracją aromatu oraz większą dojrzałością.