Stout to ciemne piwo o treściwej budowie. Jest bardzo popularnym trunkiem w Irlandii i Wielkiej Brytanii. Istnieją różne rodzaje tego trunku (stout owsiany, stout imperialny, stout mleczny). Najbardziej popularne ze stoutów są Dry Irish Stout, które są posiadają najpopularniejsze odzwierciedlenie w piwie Guinness. Kiedyś piwa stout były określane mocną wersją ciemnych piw, natomiast obecnie nie jest to takie proste. Porter i stout to teraz piwa ciemne, które posiadają bardzo duży wachlarz opcji smakowych i procentowych.
Stout ma długą historię. Pierwsza udokumentowana wzmianka pochodzi z 1677 roku, w rękopisie przechowywanym obecnie w British Museum. Termin ten został tam użyty do opisania szczególnie mocnego piwa. Do 1700 roku ciemne piwa zwane porterami stawały się bardzo popularne. Piwowarzy eksperymentowali z tragarzami o różnych mocach. Najsilniejsze z nich, zawierające około 7 lub 8 procent alkoholu objętościowo, były znane jako tęgi tragarze. Narodził się nowy styl piwa! Termin "stout" wszedł jednak do powszechnego użytku dopiero znacznie później. Nawet ten najbardziej rozpoznawalny z stoutów. Historie stouta i portera są ściśle ze sobą powiązane. A dziś stout jest używany do opisania piw, które są ciemne, a nie koniecznie mocne.
Stout podawany jest w nieco wyższej temperaturze niż wiele innych piw. Między 50 a 55 stopniami Fahrenheita. Stout jest doskonałym dodatkiem do szerokiej gamy potraw, zwłaszcza mięsnych. Jak można się spodziewać, ostryga jest świetna z daniem ze skorupiaków, podczas gdy czekoladowy stout jest pyszny z deserem. Spróbuj imperialnego stouta z mocnymi serami lub ciemną czekoladą. Stout może być również używany do dodawania smaku do potraw podczas gotowania. Mleczny stout doskonale sprawdza się w bogatych gulaszach, takich jak ogon wołowy. I jest niezbędnym składnikiem czarnego aksamitnego ciasta – pięknie bogatego, czekoladowego ciasta o subtelnym piwnym smaku.
Obecnie na rynku dostępna jest ogromna gama różnych stoutów. To, co je wszystkie łączy, to ich bogaty ciemny kolor. Najciemniejsze stouty mogą być prawie czarne. Oprócz odcienia odróżniają się od tragarzy swoimi głównymi smakami. Porterzy używają pieczonego słodowanego jęczmienia. Stouty, z drugiej strony, są wykonane z czarnego słodu patentowego. Nadają one piwu ciemny kolor, ściągający smak i charakterystyczny popielaty aromat. Stouty można dalej podzielić na dwie główne kategorie. "Milk" lub "słodkie" stouty i "suchy" stout. Mleczny stout jest słodzony laktozą, pochodzącą z – jak się domyślacie – mleka. Laktoza nie jest fermentowana przez drożdże, więc nadaje piwu pełniejszy, słodszy smak. Kiedyś był sprzedawany jako pożywny napój, nawet zalecany dla matek karmiących piersią! Podczas gdy milk stout został po raz pierwszy wyprodukowany w Wielkiej Brytanii, suchy stout jest wytwarzany głównie w Irlandii. To wyjaśnia jego alternatywną nazwę, Irish stout. Niesłodzony smak jest tym, co większość pijących chętnie kojarzy z stoutem. stnieje również cała gama innych stoutów: płatki owsiane, ostrygi, czekolada i imperial.
Owies ma długą tradycję w warzeniu, ale nadaje piwu gorzki smak. Przez jakiś czas piwa na bazie owsa wypadały z łask. Ale pod koniec XIX wieku popularność mlecznych stoutów doprowadziła do odrodzenia zainteresowania. Podobnie jak w przypadku mleka, płatki owsiane uznano za zdrowe. Ponieważ stouty mleczne były coraz częściej postrzegane jako pożywny wybór, wersje płatków owsianych wkrótce poszły w ich ślady. Owies w stout płatków owsianych jest dodawany do słodu podczas procesu warzenia. Zwykle nie ma więcej niż około 30 procent owsa. Co więcej, a piwo staje się zbyt gorzkie dla większości podniebień. Dwudziestowieczne wersje owsianych stout często miały minimalne ilości owsa, zaledwie 0,5 procent. Ich włączenie było tak samo chwytem marketingowym, jak wszystko inne. Ideą owsa nie jest nadanie smaku oaty. Ale przy większych ilościach dają gładkość tęgiemu. Dzieje się tak z powodu zawartych w nich tłuszczów, białek i dziąseł.
W tamtych czasach muszle ostryg były dodawane do stouta, aby to wyjaśnić. Zawarty w nich węglan wapnia zamienił mglisty napar w piękny przezroczysty nektar. Obecnie niektóre odmiany ostrygowych używają tylko muszli, podczas gdy inne używają zarówno muszli, jak i mięsa ostryg. Rezultat, który z przyjemnością usłyszysz, nie jest rybim piwem! Zamiast tego ostrygi dodają słodyczy i subtelnego morskiego smaku. Stouty, które używają ostrygi wraz z jej skorupą, mają pełniejszy smak. Należy jednak pamiętać, że niektórzy piwowarzy mają dość elastyczne podejście do znaczenia ostrygowego stouta! wcale nie jest wykonany z ostryg. Zamiast tego firma twierdzi, że piwo jest "ukłonem w stronę" tradycyjnych ostryg i jest dobrym połączeniem z ostrygami.
Chocolate stout używa ciemnych słodów, które zostały wypalone w piecu, aż uzyskają czekoladowy kolor. Proces ten nadaje również słodowi gorzki czekoladowy smak i aromat. Podobnie jak w przypadku ostryg stoutów, piwowarzy przyjmują różne podejścia do czekoladowego stouta. Niektórzy dodają małe ilości czekolady lub aromatu czekoladowego do swojego piwa, intensyfikując doświadczenie czekoladowe. Na przykład Young's Double Chocolate Stout zawiera prawdziwą ciemną czekoladę. Zyskuje również gładkość dzięki włączeniu owsa, co pokazuje, że granice między różnymi stoutami nie zawsze są wyraźne.
Imperialny lub rosyjski imperialny stout brzmi jak rodzaj nazwy wymyślonej przez sprytnego marketingowca. Ale w rzeczywistości pochodzi z fascynującej historii tego piwa. W 1698 roku rosyjski car Piotr Wielki udał się do Anglii. Tam spotkał stouta – choć prawdopodobnie był on wówczas znany jako "tęgi tragarz". Tak mu się podobało, że wysłał go na swój dwór w Rosji. Ale niestety, stout pogorszył się podczas długiej podróży. To wszystko było dość żenujące – ale browar Barclay w Londynie stanął na wysokości zadania. Wymyślił bardzo silny, ciemny stout, który miał wystarczająco dużo chmielu i alkoholu, aby pozostać zdatnym do picia. Rezultatem był hit w Rosji, gdzie stał się znany jako "Russian Imperial stout". Kiedy Katarzyna Wielka wstąpiła na tron, rosyjski romans z cesarskim stoutem trwał nadal. Thrale's Anchor Brewery w Londynie uwarzył jedną wersję, która została zaprojektowana na siedem lat! Podobnie jak wiele innych form stouta, imperialny stout popadł w niełaskę w drugiej połowie XX wieku. Ale wraz z rozwijającym się przemysłem piwa rzemieślniczego nowe pokolenie pijących odkrywa jego charakterystyczny smak. Nowe odmiany wciąż nawiązują do historii cesarskiego stouta. Na przykład wersja Avery Brewery nazywa się "The Car".
Piwo ciemne w postaci kokosowego Imperial Stouta - Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Zapisz się do newslettera, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Copyright © 2020 Zielone Butelki. Wszystkie Prawa zastrzeżone. Webdesign - Heron Art Network