Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Sour

Rosnąca popularność w ciągu ostatnich kilku lat, kwaśne piwa stały się podstawą większości menu piwa rzemieślniczego. Niezależnie od tego, czy jesteś entuzjastą piwa rzemieślniczego, czy po prostu wchodzisz w świat stylów i profili smakowych, które oferuje piwo,  kwaśne mogą wydawać się zbyt tajemnicze - a nawet dziwne - do odkrycia. Piwo Sour jak sama jego nazwa wskazuje jest piwem kwaśnym, uwielbianym przez wielu smakoszy dobrego piwa. Smak piwa sour jest kwaskowaty( zależnie od jego rodzaju ) i bardzo orzeźwiający. Dzięki dodaniu owoców, takich jak wiśnia, malina i brzoskwinia, piwa sour potrafią wytworzyć niespotykany słodko - kwaśny smak. 

Co to jest piwo sour?

Bakterie nadają kwaśnym piwom charakterystyczny smak, podczas gdy drożdże dodają funky i ziemistej jakości. Często takie piwa są poddawane spontanicznej fermentacji. Należy jednak pamiętać że to głównie proces fermentacji nadaje kwasowości piwa a nie owoce które dodawane są aby podkreślić smak i aromat takiego piwa. Najczęściej do Saur używa się dodatkowo takich owoców jak: wiśnia, malina, porzeczki czy morele. Podbijają one dodatkowo kwasowość piwa.

Sour z jakim jedzeniem łączyć?

Kwaśne piwa są na tyle popularne że dorobiły się wielu różnych rodzaji, dla tego nie ma uniwersalnych potraw do których można podać to piw. Najbardziej uniwersalnymi potrawami do których przeważnie będą pasować Sour są tłuste potrawy najlepiej jakieś sery, kotlety i ziemniaczki smażone.

Jakie są rodzaje piw Sour?

Lambic: to Belgijskie piwo pszeniczne które zostało wytworzone za pomocą spontanicznej fermentacji. Takie piwa charakteryzują się lekkością i cierpkim smakiem. Lambic jest robiony zimą i zwykle leżakuje około roku w beczce. Najczęstrzymi dodatkami do tego piwa są wiśnie oraz maliny.

Flandria: To Belgijskie piwo któr jest wytwarzane w dużych kadziach zrobionych z drewna. Wyczujemy w tych piwach nutki słodkich owoców, wanilli oraz przyjemne nuty kwasowości.

Gose: Piwo które pochodzi z Niemiec, ten rodzaj soura tradycyjnie był robiony z solą morską oraz kolendrą.

Berliner Weisse: Piwo pszeniczne wywodzące się z Niemiec, charakteryzuje się niską zawartością alkoholu oraz świeży cytrynowym i kwaśnym smaku.

Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji