Największy wybór win ekologicznych w Polsce!

Kategorie win

Porter

Porter jest stylem warzenia ciemnego piwa, który miał swoje korzenie w Anglii już w XVIII wieku. Z wyjątkiem Portera Bałtyckiego, są one warzone na drożdżach górnej fermentacji typu Ale. Kolor portera jest bardzo głęboki, rubinowo - brązowy, mocno zachodzący w ciemny odcień. Dzięki słodom posiada czekoladowo - karmelowy i przy tym bardzo zbalansowany posmak. Dzięki browarom rzemieślniczym dziś znów możemy się cieszyć ich wyśmienitym aromatem i różnorodnością. Średnio na poziomie 5% ABV. Porter z pewnością ma barwną historię. Porterowie są nie tylko kojarzeni z narodzinami popularnego stylu piwa Stout, ale także pomogli zmienić krajobraz piwowarski w Londynie, gasząc pragnienie ciężko pracujących robotników w brytyjskiej stolicy.

Historia Portera

Co ciekawe, można powiedzieć, że piwo porter narodziło się z wygody, a nie z czegokolwiek innego. Podobnie jak wiele rzeczy w historii piwa, zawsze istnieją pewne spekulacje na temat tego, jak prawdziwe są te historie, ale oto, co wielu zgadza się być najdokładniejszą wersją wydarzeń. Wracając do 18-wiecznego Londynu, w tym czasie właściciele pubów często serwowali mieszane kufle, składające się z trzech różnych rodzajów piwa - zwykle Pale, Brown i Old Ale - zwanych "Three Threads". Było to bardzo popularne wśród pijących piwo i był to dość wygodny sposób dla właścicieli na wykorzystanie starego piwa.

Lokalny browar w Shoreditch we wschodnim Londynie rzekomo opracował recepturę, która replikowałaby powyższe piwo, które nazwano "Whole Butt" (w odniesieniu do dużej beczki). Jak już powiedzieliśmy, toczy się debata na temat tego, na ile jest to wszystko prawdziwe, a wielu stwierdziło, że ten "Cały tyłek" był raczej bardziej prawdopodobny w oparciu o bardzo popularne Brown Ales tamtych czasów, ale hej, nie pozwól, aby prawda stanęła na drodze dobrej historii, prawda? W tym czasie piwa te były nie tylko warzone z ciemnych słodów, ale także były dobrze chmielone - mocniejsze wersje były oznaczone jako tęgi porters, co, jak można się domyślić, ostatecznie doprowadziło do stout jako własnego stylu piwa! Niemniej jednak to piwo, nazwane Porter, ponieważ było w dużej mierze spożywane wśród tych ludzi (tragarze byli ludźmi, którzy przewozili towary przez Londyn) stało się niezwykle popularne i wkrótce było to wszystko, co produkowały lokalne browary! W rzeczywistości jeden browar miał tak duże naczynia do przechowywania Portera, że kiedy jeden z nich upadł, osiem nieszczęsnych dusz utonęło w piwie!

Kolor piwa Porter

Podobnie jak stout, piwo porter jest zwykle tak ciemne, jak to tylko możliwe. Nie należy się jednak mylić, że powinien być całkowicie czarny i nieprzezroczysty. Warzone z czarnymi i brązowymi słodami oznacza, że chociaż może wyglądać jak czarne piwo, jeśli trzymasz portera przed światłem, powinieneś zobaczyć, że może się różnić od jasnobrązowego do ciemnobrązowego. W rzeczywistości niektóre z dostępnych jaśniejszych tragarzy mogą mieć nawet głęboki rubinowy kolor, a nie ciemnobrązowy, ale jest to mniej powszechne. Podobnie jak stout, w zależności od naparu, tragarze mogą również mieć ładną kremową głowę, dzięki czemu jest to ogólnie bardzo kuszące piwo!

Różne rodzaje piwa Porter

Byłoby nudno, gdyby istniał tylko jeden rodzaj portera dostępnego do picia, ale na szczęście z biegiem lat styl piwa ewoluował i obecnie można znaleźć szereg różnych rodzajów porterów. Zacznijmy od klasycznego brązowego portera, najbardziej tradycyjnego rodzaju i tego, który najprawdopodobniej wypróbujesz, jeśli wcześniej podobał ci się porter. Zwykle niższy alkohol na poziomie 4-5% jest to miły porter sesyjny, idealny do picia po południu lub wieczorem lub o każdej porze naprawdę! Solidny porter jest nieco mocniejszą wersją klasycznego brązowego portera i niektórzy mogą kojarzyć go z tymi, które zostały ostatnio wyprodukowane przez browary rzemieślnicze, eksperymentujące z wyższymi APV, a także z amerykańskim chmielem.

Jeśli szukasz czegoś jeszcze mocniejszego, to co powiesz na bałtyckiego portera? Jak sama nazwa wskazuje, stały się one popularne w krajach bałtyckich i różnią się od pozostałych dwóch typów tym, że są zwykle warzone z drożdżami lager, ale w cieplejszych temperaturach fermentacji, co skutkuje czystszym wykończeniem. Jednak średnio na poziomie 8-9% z niektórymi silniejszymi niż 10%, jest to odporny porter i z pewnością rozgrzeje cię w mroźny zimowy dzień!

Porter z czym podawać

Wspaniałą rzeczą w porterze i jego mocnych smakach przypominających czekoladową kawę jest to, że nie musisz unikać podczas parowania jedzenia. Podobnie jak w przypadku stouta, jest idealnym dodatkiem do czerwonych mięs, takich jak hamburgery i kiełbaski! Idealny, jeśli myślisz o rozpaleniu grilla! Łączenie piwa i sera stało się coraz bardziej popularne z biegiem lat, a porter nie powinien być wyjątkiem, zwłaszcza że jeśli masz portera o orzechowych smakach, uzupełni on również twoje orzechowe sery. Jeśli to nadal nie łaskocze twojej fantazji, to może coś dla twoich słodyczy? Porter i ciasto czekoladowe zostały opisane jako najlepsze połączenie budyniowe, ponieważ mają wiele takich samych smaków i jako takie doskonale się uzupełniają!

Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
  • Porter Noster jest niebywałym osiągnięciem  browaru Czarna Owca ze względu na to że jest to bardzo wysokiej jakości piwo kraftowe podbijające serca wielu konsumentów. Warzone jest raz do roku i okres jego dojrzewania to 7 miesięcy. Po tym czasie leżakuje on w beczkach po alkoholach wysokoprocentowych po to, by zyskać na swojej mocy. Można w nim wyczuć...

    23,33 zł Oczekiwanie na dostawę
    Oczekiwanie na dostawę
Pokazuje 1 - 1 z 1 pozycji
Product successfully added to the product comparison!
Ta strona używa plików cookie w celu optymalizacji i ułatwienia dostępu do naszej strony internetowej. Dalsze korzystanie z tej witryny internetowej oznacza akceptację tego stanu rzeczy. Możesz osobiście zarządzać tym, jakie i przez jakie witryny pliki cookie mogą być implementowane na Twoim urządzeniu. W celu zapoznania się ze szczegółami kliknij odnośnik - Więcej informacji